NOS Wielrennen

Vos opent wielerseizoen met winst in Omloop door favoriet Kopecky te kloppen

Vos klopt wereldkampioene Kopecky en wint Omloop Het Nieuwsblad

Marianne Vos heeft bij haar eerste deelname aan Omloop Het Nieuwsblad direct de openingskoers van het voorjaar op haar naam geschreven.

De 36-jarige Brabantse van de Visma - Lease a Bike-ploeg versloeg in de finale in het Belgische Ninove in de sprint wereldkampioene Lotte Kopecky, landgenote Shirin van Anrooij en de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Operatie

Het is een bijzondere zege voor Vos, die vorig jaar een zware operatie moest ondergaan aan haar bekkenslagader. Daar stond een flink herstel voor. De Omloop was niet haar eerste koers dit jaar, maar wel meteen een belangrijke om te kijken hoe het met haar niveau is.

"Ik had dit niet durven dromen zo. Winnen is altijd mooi, maar na deze voorbereiding helemaal", was de eerste reactie van Vos na haar winst.

Bekijk hier de volledige reactie van Vos en Van Anrooij:

Op 't Kuipke in Gent stonden veel grote namen aan de start voor de eerste echte grote koers van de wielerkalender. Kopecky, Demi Vollering, Lorena Wiebes, Puck Pieterse en dus ook Vos waren er allemaal bij. Alleen de Zwitserse Marlen Reusser moest afhaken, door ziekte.

De grote vraag was, blijven de verhoudingen in het vrouwenwielrennen zoals ze vorig jaar waren? Met andere woorden: is SD Worx-Protime weer net zo overheersend?

Twee Nederlanders in eerste kopgroep

De 127-kilometer lange koers begon met een vlucht van de Braziliaans kampioene Ana Vitoria Magalhaes, Rotem Gafinovitz uit Israël en de oudste vrouw uit het peloton, de Nederlandse Marieke de Groot. De Groot en haar medevluchters kregen niet veel later gezelschap van landgenote Maaike Coljé en Marieke Meert uit België.

Op zo'n 60 kilometer van de streep hadden ze zo'n zes minuten voorsprong te pakken. Maar de vrouwen wilden graag de finale van de koers vroeg beginnen. Daardoor werd het gat op zo'n 40 kilometer van de finishlijn al teruggebracht tot drie minuten.

Na twee kleine valpartijen opende Elisa Longo Borghini het bal officieel, zij was een van de kanshebsters die als eerste ten aanval trok in een zeer leuke finale.

Longo Borghini gaat in de aanval

De Italiaanse kreeg een gaatje, maar op het stuk tussen de Elverenberg en het Vossenhol begonnen de echte favorieten, met onder andere de Belgische winnares van vorig jaar, Kopecky, zich ook te roeren.

De 36-jarige Vos besloot zich bij haar debuut in Omloop Het Nieuwsblad ook te tonen. Samen met Vollering ging ze op zoek naar Longo Borghini, die de vijf vluchters inmiddels had ingehaald.

Sterke Vos

Op de Muur van Geraardsbergen kreeg de Italiaanse het lastiger, de groep met alle favorieten kwam steeds dichterbij. Kopecky besloot de aanval te plaatsen en een sterke Vos, Longho Borgihini en Van Anrooij konden mee. Zij gingen de laatste vijftien kilometer van de wedstrijd in, richting de Bosberg.

Wederom plaatste de Belgische topfavoriete Kopecky een aanval en ook deze keer waren Vos en Van Anrooij scherp. De Italiaanse Longo Borghini leek af te haken, maar kon in de afdaling toch weer aansluiten.

Kopecky en Vos in de aanval

De vier maakten elkaar behoorlijk het leven zuur in de laatste paar kilometers met verschillende aanvallen, maar uiteindelijk kwam het toch aan op een sprint.

Daarin bleek Vos veruit de sterkste, ze hield vanaf het begin af aan haar medevluchters achter zich. De armen konden in Ninove dan ook meer dan terecht de lucht in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl