NOS Wielrennen

Wielerseizoen begint met Tratnik als verrassende winnaar Omloop Het Nieuwsblad

Tratnik verslaat Politt en is verrassende winnaar van Omloop Het Nieuwsblad

Jan Tratnik heeft zaterdagmiddag Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Die koers geldt als de traditionele opening van het voorjaarseizoen. In een rechtstreeks sprintduel won de Sloveense renner van Visma - Lease a Bike van de Duitser Nils Politt van UAE.

Twintig kilometer voor de finish reed de Amerikaan Matteo Jorgenson, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij Visma - Lease a Bike, alleen weg. Hij leek er met de zege vandoor te gaan, maar op zo'n twaalf kilometer van de streep slokte een groep van vijf renners hem op.

Uiteindelijk kwamen Tratnik en Politt daar nog bij. Samen ontsnapten ze vervolgens en in de sprint was Tratnik de beste.

Smachtend naar een stukje solorijden of naar de eerste kasseienstrook ontsnapte na tien kilometer een groep van negen renners. Met Lars Boven zat daar één Nederlander bij.

Het bracht niet veel teweeg in het peloton, dat zich in een wat loom tempo door het Vlaamse landschap bewoog. De grote favorieten - Dylan van Baarle, Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), Thomas Pidcock (INEOS), Arnaud de Lie (Lotto Dstny) en Julian Alaphilippe (Soudal - Quickstep) - hielden elkaar in balans.

De koers door het noorden van Vlaanderen startte traag

Op 130 kilometer van de streep ging het tempo plots omhoog. Het peloton brak gelijk in stukken. Achter de negen koplopers ontstond een groep van 23 renners met daarin Van Aert, De Lie en Philipsen.

Die grote namen hadden geen medelijden met de laatste vluchters en gingen in een gezelschap van in totaal 27 renners het beslissende deel van de koers in.

Op de Wolvenberg werden de verhoudingen verder op scherp gezet. Visma-renners Van Aert, Christophe Laporte en Jorgenson pijnigden de kopgroep.

Jorgenson ontsnapt

Beurtelings zetten zij aan, tot er vooraan nog maar zes renners over waren. Van Aert, Laporte, Jorgenson, De Lie, Pidcock en Skujins zetten samen koers richting de befaamde 'Muur'.

Maar voor de kopgroep van zes daar aankwam, piepte Jorgenson er zomaar tussenuit. De Muur gaf hem vleugels en de zege leek voor de Amerikaan voor het grijpen.

Matteo Jorgenson rijdt weg bij de kopgroep

Steeds makkelijker reed Jorgenson richting Ninove, tot onderweg naar de Bosberg de lucht opeens uit zijn lijf verdween. De vijf achter hem roken bloed, versnelden en haalden hem dertien kilometer voor het einde in.

Onder aanvoering van Tim Wellens sloten tien andere renners zich ook nog aan bij de groep van zes. Tratnik en Politt verrasten door daar dan weer uit weg te springen.

Die twee hielden hun achtervolgers op afstand. In de sprint was Tratnik Politt te snel af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl