Intuitive Machines-topman Steve Altemus toont hoe de Odysseys er nu waarschijnlijk bij ligt
NOS NieuwsAangepast

Commerciële maanlander VS kantelde bij landing, 'maar communiceert wel'

De maanlander van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines, die gisteren als eerste commerciële lander ooit landde op het maanoppervlak, is hoogstwaarschijnlijk bij de landing omgevallen. Daardoor ligt het ruimtevaartuig nu op zijn kant, zei Intuitive Machines-topman Steve Altemus in een persconferentie.

Volgens Altemus bleef een van de zes poten van de lander - genaamd Odysseus - waarschijnlijk 'haken' op het maanoppervlak, zei hij op basis van de eerste data. Wel communiceert de lander met de aarde en is hij volledig opgeladen.

Wachten op meer foto's

In eerste instantie leek de lander gewoon rechtop te staan, maar volgens topman Altemus was dat gebaseerd op data van vlak voor de landing.

De sonde heeft inmiddels een eerste foto doorgestuurd. Er wordt op dit moment gepoogd meer foto's binnen te krijgen, zei Altemus. "Dan kunnen we daadwerkelijk een beoordeling maken van de structuur en de staat van de externe apparatuur beoordelen."

Opname van de krater waar Odysseus ligt

Mogelijk zit het deel van Odysseus met daarop wetenschappelijke instrumenten aan de 'goede kant', waardoor het geplande wetenschappelijke onderzoek met de lander gewoon door zou kunnen gaan. De kant die op het maanoppervlak rust, is waarschijnlijk het deel met daarop een kunstproject.

De Odysseus werd gisteren de eerste lander van een commercieel bedrijf die succesvol landde op de maan. Het was de vierde poging van een bedrijf om een zogenoemde zachte landing op de maan te maken met een onbemand ruimteschip.

Drie eerdere pogingen met commerciële maanlanders van het Israëlische bedrijf SpaceIL, het Japanse iSpace en het Amerikaanse Astrobotic Technology mislukten.

Aan boord van de Odysseus zijn zes instrumenten van ruimteorganisatie NASA. Voor NASA is de missie belangrijk omdat het beelden van de landing wil gebruiken voor toekomstige bemande maanlandingen.

De Nederlandse kunstenaar Bram Reijnders werkte mee aan het kunstproject op de Odysseus. Mogelijk rust de kant van de lander met dat project nu op het maanoppervlak:

Het werk van deze Nederlander staat vanaf nu ook op de maan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl