Odysseus vliegt langs de maan
NOS Nieuws

Odysseus geland op maan als eerste commerciële maanlander

De Odysseus is als eerste commerciële maanlander aller tijden geland op de maan. De robot met zes poten landde iets voor 00.30 uur Nederlandse tijd in de buurt van de Zuidpool van de maan. Dat hebben het bedrijf Intuitive Machines en ruimteorganisatie NASA bekendgemaakt.

Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze toestand van het toestel was bij de landing en of dat hij op de juiste plek terecht is gekomen. Zo'n tien minuten na de geplande landing had het toestel nog geen signaal terug naar aarde gestuurd. "We zijn op de maan", liet de vluchtleiding wel weten, zonder iets te zeggen over de toestand van de lander.

Zo'n twee uur na de landing werd er data van de robot binnengehaald, zegt Intuitive Machines. "Het was nagelbijten, maar we zijn op het maanoppervlak en we zenden uit", zei topman Steve Altemus. "Welkom op de maan."

Het was de vierde poging van een commercieel bedrijf om een zachte landing op de maan te maken met een onbemand ruimteschip. Drie eerdere pogingen met commerciële maanlanders van het Israëlische bedrijf SpaceIL, het Japanse iSpace en het Amerikaanse Astrobotic Technology mislukten.

Aan boord van de Odysseus zijn zes instrumenten van ruimteorganisatie NASA. Voor NASA is de missie belangrijk omdat het beelden van de landing wil gebruiken voor toekomstige bemande maanlandingen. Ook zijn er experimenten van verschillende universiteiten aan boord en 125 beeldjes van Jeff Koons, als onderdeel van een kunstproject.

Odysseus, ook bekend onder de naam Nova-C, is gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De maanlander vertrok een week geleden vanaf Kennedy Space Center in Florida. De lancering van de Falcon 9-raket van het bedrijf Space X liep een dag vertraging op vanwege problemen met de brandstof van de lander.

Veel nationale ruimtevaartorganisaties, zoals die van Japan, India en vooral China hadden de afgelopen jaren meer succes met hun niet-commerciële onbemande maanlanders. Dat komt doordat nationale organisaties vaak wat meer middelen tot hun beschikking hebben. Daardoor kunnen ze het als het een paar keer mislukt het blijven proberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl