Een medewerker van de brandweer in het uitgebrande gebouw
NOS NieuwsAangepast

Zeker negen doden bij flatbrand in Valencia, brandweerlieden in het pand

Het dodental door de grote flatbrand in Valencia is bijgesteld naar negen. In eerste instantie werd door de Spaanse autoriteiten gemeld dat er tien mensen om het leven zijn gekomen, maar één persoon is alsnog opgegeven als vermist.

Verschillende Spaanse media melden dat onder de slachtoffers een gezin is, bestaande uit een vrouw, man en twee jonge kinderen.

Inmiddels zijn brandweerlieden het pand binnengegaan op zoek naar lichamen en overlevenden. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat de kans dat er nog overlevenden worden gevonden zeer klein is. De brandweer kon het gebouw niet eerder betreden, omdat het gebouw nog te heet was en vanwege instortingsgevaar.

De brandweerinzet bij het uitgebrand gebouw

Premier Sánchez heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan de rampplek. Hij sprak er met gedupeerden en hulpverleners. Bewoners van het gebouw werden vannacht opgevangen in hotels. De gemeente Valencia heeft inmiddels voor 105 mensen nieuwe woonruimte gevonden. Een regionale functionaris zegt dat de mensen financiële steun van de overheid krijgen om in hun dagelijkse behoeften te voorzien.

"Namens de Spaanse regering, en ik denk de hele samenleving, wil ik onze solidariteit, liefde en medeleven uitspreken met de gezinnen die door deze vreselijke brand zijn getroffen", zei premier Sánchez. Hij voegde eraan toe dat de prioriteit ligt bij de opvang van de slachtoffers. Maar daarna zal worden onderzocht hoe de brand zo snel zo groot kon worden.

Justitie in Valencia meldt dat er een onderzoek is gestart om de "oorzaken en omstandigheden" van de brand te achterhalen.

Bewoners vertellen over wat ze hebben meegemaakt gisteravond:

Bewoners na flatbrand: 'We zijn alles kwijt'

Het vuur brak gisteren aan het begin van de avond uit op de zevende verdieping van de woontoren. Al snel sloeg het vuur over naar de tweede toren van het appartementencomplex. Volgens ooggetuigen stond het hele gebouw binnen een half uur volledig in brand.

Bij de brand raakten vijftien mensen gewond, onder wie zeven brandweerlieden. Zes gewonden liggen nog in het ziekenhuis, geen van hen is in levensgevaar. Het merendeel van de slachtoffers liep brandwonden op, maar er is ook een brandweerman die zijn arm brak bij een val uit het gebouw.

De brandweer had vannacht grote moeite het vuur te bestrijden. Niet alleen wakkerde de harde wind het vuur verder aan, het maakte ook blussen moeilijker: waterstralen werden van het gebouw afgeblazen. Zo'n veertig brandweerwagens uit de wijde omgeving werden ingezet, plus negentig militairen.

Zoektocht moeilijk

Al in de nacht begonnen brandweerlieden met ladderwagens en drones bij het uitgebrande gebouw te zoeken naar vermisten. Het gebouw binnengaan was daarbij urenlang geen optie: de structuur was nog te heet en bovendien bestonden er zorgen over instortingsgevaar.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. In Spaanse media wordt gespeculeerd dat gevelbekleding eraan heeft bijgedragen dat het vuur zich zo snel kon verspreiden. Daarbij zou een brandbare kunsthars zijn gebruikt die inmiddels is verboden. Als dat klopt, dan zou de brand in dat opzicht vergelijkbaar zijn met die in de Londense Grenfell-toren in 2017. Daarbij kwamen 72 mensen om.

De burgemeester van Valencia heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Ook wordt er morgen op het centrale plein in de stad een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl