Joao Fonseca
NOS Sport

Tennisser Fonseca (17) jongste kwartfinalist op ATP-toernooi in tien jaar

De 17-jarige tennisser Joao Fonseca heeft zichzelf in een illuster rijtje geslagen. Met het behalen van de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rio de Janeiro is hij de jongste kwartfinalist in bijna tien jaar op de ATP-tour.

De laatste tennisser die op zo'n jonge leeftijd zo'n prestatie behaalde was destijds 17-jarige Alexander Zverev, de huidige nummer zes van de wereld. De Duitser kwam in 2014 in Hamburg tot die mijlpaal.

Fonseca bereikte in eigen land de kwartfinale door in twee sets de Chileen Christian Garin (ATP-88) te verslaan (6-4, 6-4). Sinds 2000 gingen maar vier spelers de 17 jaar en 6 maanden oude Braziliaan voor.

Joao Fonseca in actie tijdens het toernooi in Rio de Janeiro

Alleen Kei Nishikori, Karen Chatsjanov, Alexander Zverev en Rafael Nadal waren jonger toen zij voor het eerst een kwartfinale haalden op een ATP-toernooi. De Spanjaard Nadal deed dat zelfs twee keer. Toen hij één maand 17 was, haalde hij de kwartfinales in Umag en Bastad.

Dat tennissers op zulke jonge leeftijd doorbreken is niet ongebruikelijk. Zo maakte het 15-jarige Nederlandse toptalent Thijs Boogaard twee weken geleden zijn debuut bij het ABN Amro Open in Rotterdam. De tiener werd daarmee de jongste deelnemer in de geschiedenis van het toernooi. Boogaard verloor in de eerste kwalificatieronde in twee sets van de Fransman Hugo Gaston.

Halve finale tegen Argentijn

Fonseca is op dit moment de nummer 655 van de wereldranglijst, maar maakte deze week indruk op het graveltoernooi in Rio de Janeiro. Naast Garin versloeg hij ook de Fransman Arthur Fils (ATP-36).

In de weg naar de halve finales treft de Braziliaan nu de Argentijn Mariano Navone (ATP-113).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl