Thijs Boogaard
NOS SportAangepast

15-jarig tennistalent Boogaard verliest in Ahoy als jongste deelnemer ooit

  • Franklin Stoker

    volgt het ABN Amro Open in Rotterdam

  • Franklin Stoker

    volgt het ABN Amro Open in Rotterdam

Thijs Boogaard heeft zijn bijzondere debuut bij het ABN Amro Open in Rotterdam niet met een overwinning kunnen vieren. Het 15-jarige tennistalent verloor zaterdagmiddag in de eerste kwalificatieronde met 6-3, 6-3 van de Fransman Hugo Gaston.

Boogaard, de nummer 1681 van de wereld, werd in Ahoy de jongste deelnemer in de geschiedenis van het toernooi, dat dit jaar aan de 51ste editie toe is.

De tennisser uit Geldermalsen geldt als een grote belofte en kreeg daarom van toernooidirecteur Richard Krajicek een wildcard voor de kwalificaties. Een mooie gelegenheid voor Boogaard om eens aan het grote werk te ruiken.

'Hele gave ervaring'

Na afloop toonde Boogaard zich vooral trots dat hij in Ahoy mocht debuteren. "Het was een hele gave ervaring om hier voor eigen publiek te mogen spelen. Ik hoop dat er meer kansen komen", zei hij. "Ik liep hier vroeger als kleine jongen al rond en dan mag ik hier nu spelen, ik heb er geen woorden voor."

Tennistalent Boogaard (15) geniet van profdebuut: 'Heel gaaf, hopelijk meer kansen'

Boogaard maakte begin 2023 naam door al op 14-jarige leeftijd door te dringen tot de top 100 van het internationale juniorentennis, het niveau waarop spelers tot en met 18 jaar actief zijn.

De tiener maakte in 2023 ook zijn opwachting bij de juniorenvarianten van Roland Garros en Wimbledon en speelde in januari ook op de Australian Open.

Overvolle baan

Boogaard had aanvankelijk op de overvolle baan 1 in Ahoy (het center court wordt tijdens de kwalificaties niet gebruikt) ogenschijnlijk weinig last van plankenkoorts. Hij speelde vrijuit, sloeg een aantal vlammende backhandwinners en liet soms opslagen van rond de 200 kilometer per uur van zijn racket vertrekken.

De 23-jarige Gaston, de mondiale nummer 86, kreeg daarna meer vat op het spel van de tiener en trok de partij langzaam naar zich toe.

Boogaard nam na afloop van zijn nederlaag uitgebreid de tijd om handtekeningen aan fans uit te delen. Daarmee gaf hij blijk dat dit een ervaring is geweest waar hij ondanks het verlies van heeft genoten.

Het tennistalent gaat nu weer terug naar het juniorencircuit. "Ik speel binnenkort een toernooi in Egypte op gravel en ik zal de grandslams bij de junioren willen blijven spelen, maar er zal af en toe ook een proftoernooi tussen zitten."

Seizoenkaart Feyenoord

Overigens gaan tennis en ontspanning nog prima hand in hand bij Boogaard. Hij zit zondagavond in Rotterdam namelijk niet in Ahoy, maar in De Kuip bij Feyenoord-Sparta. Het tennistalent heeft namelijk een seizoenkaart van de regerend kampioen van de eredivisie.

Naast Boogaard maakten nog twee Nederlandse deelnemers op zaterdag hun opwachting in het kwalificatietoernooi. Gijs Brouwer, in 2023 kwartfinalist in Ahoy, versloeg de Fransman Luca Van Assche met 6-3, 6-3. Guy den Ouden verloor met 6-4, 7-5 van de Spanjaard Pablo Llamas Ruiz.

Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Jesper de Jong zijn al zeker van een plaats in het hoofdtoernooi.

Van de Zandschulp trof het niet bij loting. Hij speelt in de eerste ronde tegen Australian Open-kampioen Jannik Sinner. Griekspoor treft de Italiaan Lorenzo Musetti en De Jong, die op basis van een wildcard meedoet, moet met de Canadees Milos Raonic zien af te rekenen.

Wordt Nederlands toptennis bedreigd door padel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl