Richard Krajicek
NOS Sport

Krajicek wil geen herhaling Alcaraz-scenario: 'Nee zeggen tegen nummer één van morgen'

"Soms zit het mee, soms zit het tegen", vertelt directeur Richard Krajicek van het ABN Amro-tennistoernooi in Langs de Lijn En Omstreken. De ene keer help je Roger Federer aan de koppositie op de wereldranglijst, de andere keer blijk je de nummer één van de toekomst te hebben geweigerd.

Voorafgaand aan de 51ste editie van het toernooi in Rotterdam, dat zaterdag met de kwalificaties van start gaat, denkt Krajicek even terug aan drie jaar geleden. Een 17-jarige Carlos Alcaraz, toen nog niet in de top 100 van de wereldranglijst, vroeg aan de toernooidirecteur om een wildcard. Krajicek weigerde.

"Die gaf ik liever aan Andy Murray", legt Krajicek uit. Niet geheel onlogisch destijds, maar het zit Krajicek achteraf wel een beetje dwars. Anderhalf jaar na de afwijzing vanuit Rotterdam werd Alcaraz de nummer één van de wereld.

Alcaraz ging naar Brazilië

Het graveltoernooi van Rio de Janeiro gaf Alcaraz in 2021 wel een wildcard en sindsdien kiest de Spanjaard in deze periode voor Brazilië. "Je wil niet dat dat weer gebeurt, dat je 'nee' zegt tegen de nummer één van morgen", zegt Krajicek.

Carlos Alcaraz in 2023 in Rio

En dus gaf hij een wildcard aan het Servische talent Hamad Medjedovic, die in december de NextGen Finals won, het eindejaarstoernooi voor de beste tennissers onder 21 jaar. Krajicek dacht daarmee ditmaal wel een ster van de toekomst te hebben gestrikt.

Medjedovic zegde echter af vanwege ziekte. Het was een geluk bij een ongeluk voor Jesper de Jong, die de wildcard van de Serviër overnam. De afmelding van Daniil Medvedev betekende weer dat de wildcard van Botic van de Zandschulp naar het Kroatische toptalent Dino Prizmic (18) kon gaan.

Naast de hoop op de sterren van de toekomst verwelkomt Krajicek met Australian Open-winnaar Jannik Sinner (ATP-4), Andrej Roeblev (ATP-5), Holger Rune (ATP-7) en Hubert Hurkacz (ATP-8) vier spelers uit de top tien in Rotterdam. Ook de nummer 11 Alex De Minaur doet mee.

Toen de oude en de nieuwe nummer één zich aandienden

Met genoegen denkt Krajicek terug aan de editie van 2018. Het werd een memorabel toernooi, waarin Federer een droomweek bekroonde met zijn derde titel in Rotterdam. De kampioen van 2005 en 2012 was in de finale te sterk voor Grigor Dimitrov (6-2, 6-2).

Richard Krajicek met nummer één Roger Federer in 2018

En dat niet alleen, de Zwitser werd door een zege op Robin Haase in de kwartfinales weer de nummer één van de wereld. Met een leeftijd van 36 jaar werd het tennisicoon de oudste wereldranglijstaanvoerder sinds de invoering van de mondiale tennisladder in 1973.

Het mooie voor Krajicek was dat Federer zichzelf destijds aanbood. "Hij zou eigenlijk niet meedoen, maar kon de nummer één van de wereld worden. Ik kreeg daarom een last-minute bericht van zijn manager. We waren er snel uit."

Kijk hieronder naar de finale van 2018 en de reactie van Roger Federer:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl