Richard Krajicek met toernooiwinnaar Jannik Sinner
NOS Sport

Krajicek richt pijlen voor 2025 op Alcaraz: 'Hopelijk kunnen we hem overtuigen'

  • Franklin Stoker

    redacteur tennis

  • Franklin Stoker

    redacteur tennis

Richard Krajicek gaat zich de komende maanden inspannen om Carlos Alcaraz in 2025 naar het ABN Amro Open te halen. Dat heeft de toernooidirecteur gezegd vlak nadat de editie van 2024 was afgelopen met Jannik Sinner als winnaar.

Krajicek beseft dat het geen makkelijke klus wordt om Spaanse toptennisser, de nummer twee van de wereld achter Novak Djokovic, te strikken. "Zijn komst is zeker een wens."

Krajicek miste drie jaar geleden de kans om Alcaraz voor het toernooi in Rotterdam te strikken, een keuze waar hij nog steeds een beetje spijt van heeft. De populaire Spanjaard werd toen voor drie jaar vastgelegd door het graveltoernooi van Rio de Janeiro, dat in dezelfde periode als Rotterdam wordt afgewerkt.

Het contract van de inmiddels tot wereldtopper uitgegroeide Alcaraz met Rio de Janeiro, waar hij deze week weer speelt, loopt ten einde. Krajicek wil er als de kippen bij zijn voor 2025 om een kans bij de regerend Wimbledon-kampioen te hebben.

Sinner als voorbeeld

Krajicek denkt Sinner als voorbeeld te kunnen gebruiken om Alcaraz te overtuigen. "Wat Sinner nu heel mooi aan spelers zoals Alcaraz laat zien, is dat je met het spelen van de Australian Open, het ABN Amro Open en straks Indian Wells (een groot Amerikaans toernooi in maart, red.) een heel mooi schema hebt en op dezelfde baansoort blijft spelen."

Krajicek hoopt Alcaraz te overtuigen in 2025 ABN Amro Open te spelen

Krajicek: "Alcaraz ging nu van het hardcourt in Australië naar het gravel in Zuid-Amerika. Hij gaat zo weer terug naar het spelen op hardcourt in Indian Wells en Miami. Ik vraag me af of Alcaraz elke keer in februari die graveltoernooien in Zuid-Amerika wil blijven spelen. Bovendien is hij veel aan het reizen. Ik hoop dat dit hem gaat overtuigen dat hij naar ons toernooi gaat komen."

Krajicek benadrukt dat hij heel blij is met de spelers die afgelopen week in Ahoy de revue zijn gepasseerd, maar beseft dat Alcaraz de buitencategorie is. "We zullen hem in ieder geval spoedig laten weten dat er interesse is.".

De komst van Alcaraz zal wel een prijs hebben. Het management van de Spanjaard vroeg in 2023 naar verluidt 750.000 euro startgeld voor zijn deelname aan het toernooi in Wenen.

Carlos Alcaraz

En Sinner dan? De Italiaan ligt voor volgend jaar nog niet vast, maar gaf zondagavond wel aan loyaal richting Rotterdam te willen blijven. Sinner en Alcaraz, inmiddels twee grote sterren in het mondiale tennis, op hetzelfde toernooi betekent een flinke hap uit het spelersbudget. "We zullen het financieel merken, maar ik weet niet of het onmogelijk is", aldus Krajicek.

Krajicek baalt: toernooi week eerder

Wat wel zeker is, is dat het ABN Amro Open in 2025 een week eerder plaatsvindt. Krajicek is niet blij met de keuze van de ATP, dat verantwoordelijk is voor de tenniskalender bij de mannen, omdat het toernooi nu één in plaats van twee weken na de Australian Open wordt gespeeld. Dat maakt de kans op afmeldingen groter.

"Het is niet ideaal. Voorlopig is het alleen voor volgend jaar. Ik weet niet waarom dit was besloten. We hopen dat het voor 2026 weer anders is", aldus Krajicek.

Krajicek: 'Griekspoor en Van de Zandschulp elkaar omhoog helpen'

Krajicek keek vorige week met tevredenheid naar de Nederlanders. Tallon Griekspoor haalde voor het tweede jaar op rij de halve finales en Wesley Koolhof won de dubbeltitel.

Griekspoor toonde andermaal aan dat zijn top tien-ambitie ergens op is gebaseerd. "Ik denk dat hij het echt wel kan", zei Krajicek. "Het bereiken van de top vijf is wel weer een ander niveau. Dat kan hij misschien ook wel, maar dan zal hij dingen nog moeten verbeteren. De top tien, waarom niet? Je moet goed spelen en vooral ook constant spelen."

Geloof in Van de Zandschulp

Krajicek vindt dat Botic van de Zandschulp, die in Ahoy in de eerste ronde van Sinner verloor, die ambitie ook moet hebben. "De afgelopen twaalf maanden zijn niet lekker voor hem geweest. Hij loot hier Sinner, dus dat hielp ook niet mee."

"Ik sprak Botic nog na de dubbelfinale, ik zei tegen hem dat ook die dubbelwedstrijden hem helpen. Ik geloof echt in Botic, hij heeft een heel erg hoog niveau. Tallon en Botic kunnen elkaar omhoog helpen. Dat helpt ook om een van die twee de top tien in te krijgen, of misschien wel allebei."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl