Schade door storm Louis valt mee, code oranje ingetrokken
Het KNMI heeft weercode oranje voor storm Louis ingetrokken. In het hele land gold de weercode vanwege zware windstoten. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel. De schade door de storm bleef beperkt en voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
De verwachting was dat het vooral aan de kust onstuimig zou worden. Code oranje werd als eerste in Zeeland afgegeven, vanaf 19.00 uur. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio was het in de loop van de avond relatief rustig: rond 20.30 uur was er één melding binnengekomen van een boom op de weg. Die was ook snel weer opgeruimd door de brandweer.
In de uren daarna was code oranje van kracht in de rest van het land, op sommige plekken leidde dat tot schade.
Verschillende plekken schade
In Maastricht viel er een boom om, op een huis, waarbij het dak en de zijkant van het huis beschadigd raakten. Ook vielen in Limburg bomen op de weg en waaiden regengoten van een huis. In het Zuid-Hollandse dorp Melissant viel bij een voetbalvereniging een lichtmast om.
In Vlaardingen, in de buurt van Rotterdam, kwam een boom op een auto terecht. Even later kwam in Vlaardingen een boom op een lantaarnpaal terecht. De brandweer moest de weg korte tijd afsluiten. In Drachten raakte de zijgevel van een hotel los. Een muur bij een leegstaand pand bij Eindhoven viel om door windstoten.
In Zeeland was code oranje om 22.00 uur officieel voorbij, in het noorden van het land kunnen nog zware windstoten voorkomen.
Met code oranje waarschuwt het KNMI voor "gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of overlast". Aan het eind van de avond neemt vanuit het westen de wind geleidelijk in kracht af. Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan.
Door heel Europa
Storm Louis woedde op meer plekken in Europa. In Frankrijk is door de storm een man omgekomen, meldt de lokale radiozender France Blue. Hij werd met zijn auto meegesleurd in een rivier, hulpdiensten konden hem niet meer redden.
In West-Vlaanderen is de brandweer vanavond meermalen uitgerukt vanwege stormschade. Op foto's is onder meer te zien dat dakpannen van huizen zijn gewaaid. Ook zijn er stenen op een auto terechtgekomen en is er een dak weggewaaid. In Oostrozebeke in het westen van België is een lijnbus zonder passagiers een gracht in geblazen. De buschauffeur raakte gewond.
Dit zijn beelden van de storm:
Toeval
Storm Louis is niet de eerste storm die dit stormseizoen ons land bereikt. Eerder veroorzaakten Pia, Gerrit, Henk, Isha en Jocelyn overlast. Dat deze winterstormen dit seizoen elkaar zo snel opvolgen is waarschijnlijk toeval.
Volgens Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI is het in ieder geval niet een gevolg van klimaatverandering, maar komt het door de ligging van zogeheten 'straalstromen'. Bij zomerstormen, zoals vorig jaar met storm Poly, is dat anders.