NOS Voetbal

Miedema en Pelova missen laatste training, maar volgens Jonker is iedereen inzetbaar

Volgens bondscoach Andries Jonker zijn al zijn speelsters vooralsnog inzetbaar als de Nederlandse voetbalsters het vrijdag om 21.00 uur opnemen tegen Spanje in de halve finales van de Nations League, tevens de strijd om een olympisch ticket.

Vivianne Miedema en Victoria Pelova bleven bij de laatste training in het Olympisch Stadion van Sevilla aan de kant. Maar daar mogen volgens Jonker niet direct consequenties aan worden verbonden.

"Het wil niet zeggen dat ze morgen niet inzetbaar zijn. Die regel hanteer ik niet. Zeggen dat je de dag voor de wedstrijd moet trainen, anders kun je niet spelen, dat kunnen wij ons niet veroorloven. Geen voorbarige conclusies trekken, ik weet het namelijk zelf ook niet."

Eerder deze week werd duidelijk dat Miedema een kleine terugslag heeft in het herstel van haar zware kruisbandblessure. Eind vorig jaar maakte de topscorer aller tijden van Oranje haar rentree na een maandenlange afwezigheid, maar de afgelopen wedstrijden speelde de 27-jarige aanvalster minder bij Arsenal door terugkerende pijn in haar knie.

Overleggen met de dokter

Waar Pelova mee kampt, is onduidelijk. De 24-jarige teamgenote van Miedema bij Arsenal kan als vleugelverdedigster normaal gesproken rekenen op een basisplek bij Oranje, maar is nu ook een optie om de langdurig geblesseerde Jill Roord te vervangen op het middenveld.

Oranje kwakkelt in aanloop naar belangrijk duel met Spanje: 'Moet puzzelen'

"We gaan het morgen zien", vervolgt Jonker. "Er zijn ook speelsters eerder gestopt tijdens de training. Daar moet je ook geen consequenties aan verbinden. Zo gaat het de hele week al. Sommigen hebben weinig getraind, sommigen alles. Alles draait erom dat iedereen morgen topfit is."

"Dit is een allesbeslissende wedstrijd met als regel: twee keer vijfenveertig minuten, eventueel verlenging en wie weet penalty's. Dan ga je kijken wie hoe lang kan spelen. Wat verwacht je van wie? Dat is een puzzel. Ik moet elke keer overleggen met de dokter", aldus Jonker.

Vivianne Miedema

Nederland beslist de laatste tijd wel vaker wedstrijden in de slotfase, zoals de cruciale Nations League-wedstrijd tegen België, maar daar laat Jonker het tegen Spanje liever niet op aankomen.

"Dat kun je je tegen Spanje niet veroorloven, tegen geen enkel land. Je moet volle bak starten in de best mogelijke samenstelling. Ergens op speculeren kan niet op dit niveau. Dan ben je te laat. Doe je dat niet, dan sta je bij de rust misschien met 3-0 achter en houdt alles op."

Jonker heeft FC Twente-verdedigster Marisa Olislagers van Jong Oranje bij de selectie gehaald. Zij trainde al mee. "Met de verlenging erbij zou je zes keer kunnen wisselen. Dan moet je ook zes fitte speelsters op de bank hebben. Ik houd er altijd rekening mee dat iemand ziek kan worden, of zich verstapt op de trap. Ik zit altijd op plus één, dus is het nodig dat Marisa erbij is", legt de bondscoach uit.

'Niet afgemaakt'

Als Jonker terugdenkt aan de met 2-1 verloren kwartfinale op het WK tegen Spanje doet dat een half jaar na dato nog steeds pijn.

"Verdiend verloren. Spanje was het betere team, zeker het eerste uur. Maar uiteindelijk hadden we het in eigen hand, hadden we Spanje liggen, waren er de kansen, maar hebben we het niet afgemaakt."

"Pijnlijk, dat is lang zo geweest", erkent de bondscoach. "Maar we worden nu gedwongen de knop om te zetten. Je speelt in het hol van de Spaanse leeuw. De uitdaging is maximaal."

Twee olympische tickets op het spel: zo werkt de finaleronde van de Nations League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl