NOS Wielrennen

Yates fietst kilometers door met hersenschudding voordat hij uit UAE Tour stapt

Adam Yates heeft in de derde etappe van de UAE Tour moeten opgeven na een harde val. De Brit van UAE Team Emirates - favoriet om de koers te winnen - stapte na zijn val nog wel op, fietste 35 kilometer verder en staakte toen de strijd.

De nummer drie van de Tour de France van vorig jaar kampt met een hersenschudding, zo bleek later.

De etappe in de Verenigde Arabische Emiraten werd gewonnen door de Australiër Ben O'Connor. De renner van Decathlon-AG2R kwam alleen over de finish op de top van Jebel Jais, een pittige klim van bijna negentien kilometer.

De val van Yates

Op zo'n 40 kilometer van de eindstreep ging Yates tegen de grond. De kopman van UAE Team Emirates gaf tijdens de beklimming van de Jebel Jais op.

Volgens teamarts Adrian Rotunno is Yates op zijn hersenschudding en zichtbare verwondingen na verder stabiel. "Hij is volgens de protocollen uit de race gehaald. Hij heeft tijd nodig om te herstellen, de medische staf zal hem de komende tijd monitoren."

De internationale wielerbond UCI neemt hersenschuddingen tijdens de koers steeds serieuzer. Dit seizoen geldt een streng protocol, waarbij renners uit koers gehaald moeten worden als ze een of meerdere symptomen vertonen die kunnen wijzen op een hersenschudding.

De gevolgen van een hersenschudding kunnen groot zijn. Zo kampt wielrenner Taco van der Hoorn nog altijd met de gevolgen van een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij in de Ronde van Vlaanderen. Al tien maanden kampt hij met hoofdpijn, extreme gevoeligheid voor externe prikkels en concentratieverlies.

Van der Hoorn was ook in 2017 en 2018 al ruim een jaar buiten strijd door een zware hersenschudding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl