Simon Yates klopt William Junior Lecerf en Finn Fisher-Black in sprint van de slotrit.
NOS Wielrennen

Simon Yates maakt Saudische sponsor blij met eindzege in AlUla Tour

Simon Yates heeft de Saudische sponsor van zijn ploeg buitengewoon gelukkig gemaakt. De Engelsman van Jayco-AlUla won de slotrit van de AlUla Tour en schreef dankzij de bonificatieseconden ook het eindklassement op zijn naam.

Yates hield in een spannend sprintje de jongeling William Junior Lecerf (Soudal-QuickStep) en Finn Fisher-Black (UAE-Emirates) achter zich. "Het is fantastisch om te kunnen winnen voor de sponsor", vertelde Yates na afloop, toen hij nog niet eens zeker wist dat hij had gewonnen. "Maar de echt grote doelen liggen in de zomer."

Rick Pluimers (Tudor) reed knap naar de twaalfde plaats in de etappe, eindigde als achtste in het eindklassement en was daarmee de beste Nederlander.

Ook Eekhoff geeft op

Nadat Dylan Groenewegen vrijdag al ziek had opgegeven, gaf Nils Eekhoff vandaag voor de slotrit op. Zijn kansen op succes waren hoe dan ook klein, want op de steile klim Harrat Uwayrid (2,8 kilometer à 12,5 procent) diep in de finale zouden de echte klimmers hun spierballen tonen.

In de eerste 130 kilometer tot aan de voet van de klim gebeurde dan ook niets noemenswaardigs. Op ruim 1,5 kilometer voor de top namen de favorieten het initiatief over. Yates bepaalde het tempo, met onder anderen Davide Formolo, Rafal Majka en Fisher-Black in zijn wiel.

De bestgeklasseerde renner bij de voorsten was Matteo Sobrero, maar de tijdritspecialist (en zwager van Filippo Ganna) moest alle zeilen bijzetten om bij te blijven.

Demarreren deden zij niet, maar op de steile stukken van boven de 13 procent werd de schifting alsnog gemaakt. De eerste demarrage was van Lecerf en hij sloeg meteen een flink gat.

Poleposition

Kort onder de top werd de jonge Belg teruggepakt door Fisher-Black, die ook de drie bonificatieseconden pakte op de top en zo in poleposition kwam voor de eindzege.

Na de top volgden nog acht vlakke kilometers op een winderige hoogvlakte en daar had Fisher-Black het geluk dat ploeggenoot Majka zich voor hem leeg kon rijden. Achter hen deed Sobrero er nog alles aan om het gat te dichten, maar hoewel ze de koplopers voortdurend in de rug keken, bleef het gat rond de twintig seconden.

Uiteindelijk gingen Yates, Fisher-Black en Lecerf sprinten voor de dagzege én - vanwege de bonificaties aan de streep - ook de eindzege. Yates ging als eerste aan en hield de deur dicht voor zijn concurrenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl