NOS Nieuws

Oproep moeder Navalny aan Poetin: 'Geef het lichaam van mijn zoon vrij'

De moeder van de in gevangenschap overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny roept president Poetin op het lichaam van haar zoon vrij te geven, zodat hij begraven kan worden.

In een video die is opgenomen voor de strafkolonie waar haar zoon vastzat, richt Ljoedmila Navalnaja zich rechtstreeks tot Poetin. "Voor de vijfde dag op rij kan ik hem niet zien. Ik richt me tot u, Vladimir Poetin. De oplossing voor dit probleem ligt in uw handen. Laat me mijn zoon eindelijk zien." Ze heeft ook een officiële brief aan Poetin gestuurd met dezelfde boodschap.

De video werd live uitgezonden op het youtubekanaal van Navalny:

Moeder van Aleksej Navalny: 'Poetin, ik richt me tot jou'

Ljoedmila Navalnaja reisde zaterdag af naar het mortuarium in de stad Salechard waar het lichaam van haar zoon zou zijn, maar het gebouw was dicht. Waar het lichaam nu is en hoe Navalny om het leven is gekomen, blijft daardoor onduidelijk.

Aleksej Navalny (47) overleed afgelopen vrijdag in de strafkolonie IK-3 op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange celstraf uitzat na een schijnproces. Het team rond Navalny gaat ervan uit dat hij is vermoord. Ze hebben van de Russische autoriteiten gehoord dat het lichaam voorlopig niet wordt vrijgegeven om chemische tests uit te kunnen voeren.

De weduwe van Navalny, Joelia Navalnaja, beschuldigde de autoriteiten eerder ervan haar man te hebben vergiftigd met novitsjok, het zenuwgif waarmee ook in 2020 al een aanslag is gepleegd op het leven van Navalny.

Het X-account van Navalnaja was vandaag korte tijd uit de lucht. Wie naar het account ging, zag een melding dat het was opgeschort omdat het de regels van X had geschonden. Het bedrijf heeft laten weten dat dit een fout was van een mechanisme van X om manipulatie en spam tegen te gaan.

Het Westen houdt president Poetin hoe dan ook verantwoordelijk voor de dood van Navalny, maar het Kremlin ontkent betrokkenheid bij zijn dood en noemt de claims van het Westen onacceptabel. Poetin heeft zich tot op heden niet in het openbaar uitgelaten over de dood van zijn belangrijkste criticus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl