NOS Sport

Estafettezwemmers pakken met opnieuw Nederlands record historisch WK-zilver

Estafettezwemmers pakken met nieuw Nederlands record historisch WK-zilver

De Nederlandse estafettezwemmers hebben bij de WK in Doha een fraaie zilveren medaille veroverd op de 4x100 meter wisselslag. Kai van Westering, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg deden dat in een nieuw Nederlands record van 3.31,23.

De Nederlandse estafettevrouwen konden het voorbeeld van de mannen niet volgen en werden vijfde in hun finale.

Sterke beurt Kamminga

In de manneneindstrijd ging Van Westering als eerste van start en hij moest nog genoegen nemen met plaats vijf. Kamminga zette Nederland met een sterke beurt op zilver en Korstanje en Pijnenburg zorgden er vervolgens voor dat Nederland voor de eerste keer op dit nummer op het WK-podium kwam te staan.

Kijk hieronder naar de reactie van het Nederlandse viertal:

Estafettezwemmers na historisch WK-zilver: 'Dit smaakt naar meer'

De Verenigde Staten waren uiteindelijk niet bij te benen en veroverden met een tijd van 3.29,80 de wereldtitel. Het brons was voor Italië (3.31,59).

In de series op zondagochtend maakten de estafettemannen ook al indruk met een nieuw Nederlands record van 3.32,89. Daarmee plaatsten ze zich ook meteen voor de Olympische Spelen van Parijs. Caspar Corbeau zwom toen nog in plaats van Kamminga.

Pijp leeg bij vrouwen

Na een zeer succesvol toernooi (goud Marrit Steenbergen 100m vrij, Tes Schouten 200m school, estafettevrouwen 4x100m vrij) leek de pijp een beetje leeg bij de Nederlandse vrouwen. Steenbergen liet de 4x100 meter wisselslag schieten en Schouten was er wel, maar kon (evenals Kira Toussaint, Kim Busch en Maaike de Waard) het verschil niet maken.

Estafettevrouwen missen WK-podium op 4x100 meter wisselslag

Met een tijd van 4.00,24 bleven de vier ver verwijderd van een medaille. In de strijd om het goud had Sarah Sjöström Zweden op een flinke voorsprong gezet, maar slotzwemster Shayna Jack bezorgde Australië met 3.55,98 alsnog de wereldtitel.

Op de 50 meter vrije slag individueel pakte Sjöström wel goud. De Zweedse, eerder dit WK ook al de beste op de 50 meter vlinderslag, tikte aan na 23,69 en veroverde daarmee haar vierde WK-goud op dit nummer en haar veertiende in totaal.

Vierde WK-goud voor Sjöström op 50 meter vrije slag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl