Ajax wint ook niet van NEC, Van 't Schip kritisch: 'Selectie niet in balans'

Bekijk de samenvatting van Ajax - NEC

Na de 3-2 nederlaag bij sc Heerenveen een week geleden en het moeizame 2-2 gelijkspel in de tussenronde van de Conference League tegen Bodø/Glimt heeft Ajax opnieuw niet kunnen winnen. In de eredivisie speelden de Amsterdammers thuis gelijk tegen NEC: 2-2.

Carlos Forbs leek dankzij een late treffer de matchwinner te gaan worden voor Ajax, maar in blessuretijd viel de 2-2 van de Spanjaard Rober González. Een groot deel van het morrende publiek in de Johan Cruijff Arena verliet nog voor het laatste fluitsignaal het stadion.

Van 't Schip kritisch

Na afloop was Ajax-trainer John van 't Schip zeer kritisch. "Het is voor mij vrij duidelijk. Dit is een ploeg en een selectie die ik heb overgenomen en die niet in balans is. Dat heb ik vanaf het begin gezegd en dat is ook niet veranderd."

"Als dan ook nog eens de twee belangrijkste spelers wegvallen (Steven Berghuis en Steven Bergwijn, red.), dan kan een Jordan Henderson er ook niet alles van maken."

In de eerste helft viel er weinig te genieten, al beloofden de eerste minuten wel veel spektakel. Eerst kwam Ajax in de zevende minuut op voorsprong via Brian Brobbey.

Ajax-debutant Banel

Basisdebutant Jaydon Banel, die de geblesseerde Steven Berghuis verving, schoot in op aangeven van de sterke spits, waarna de bal via de heup van Brobbey in het doel rolde.

Een minuut later had Bart van Rooij de gelijkmaker alweer op zijn schoen, maar hij schoot op de borst van keeper Diant Ramaj. Weer even later knalde Dirk Proper hard richting doel, maar weer stond Ramaj op de goede plek. Ondertussen kreeg oud-Ajacied Sontje Hansen ook nog een goede kans.

Jaydon Banel viert de 1-0 van Ajax

Tot aan de rust gebeurde er weinig meer, maar daar kwam vlak na rust meteen verandering in. NEC kwam sterk uit de kleedkamer en kreeg binnen een paar minuten al enkele kansen via Ogawa en Ajax-huurling Youri Baas.

Eerstgenoemde kopte rakelings naast na een voorzet van Hansen en Baas zag een gevaarlijke voorzet maar net voorlangs zeilen. Het bleek even later uitstel van executie, want na een kwartier spelen in de tweede helft was het alsnog raak.

Eigen goal Hato

Hansen dribbelde langs enkele spelers en vond Tjaronn Chery. De winteraanwinst gaf hard voor, waarna Jorrel Hato de bal in eigen doel gleed voor de 1-1.

Het bleek de aanzet voor een boeiend laatste half uur. Eerste leek NEC-verdediger Calvin Verdonk de 1-2 te maken, maar zijn omhaal van dichtbij werd door Ramaj uit het doel geranseld. Daarna moest Jasper Cillessen zich strekken op een inzet van invaller Forbs.

Schöne valt op

De rappe buitenspeler was daarna wel succesvol. Uitgerekend de net ingevallen Lasse Schöne, jarenlang een onmisbare schakel op het Ajax-middenveld, verspeelde na een combinatie met Chery de bal waarna Brobbey de bal oppikte. De spits zag zijn aanvalspartner opstomen, bediende hem goed, waarna Forbs wat ruzie kreeg met de bal, maar wel doeltreffend afrondde, 2-1.

Schöne leek zijn fout goed te maken, maar een verre vrije trap belandde hard op de lat. Het leek het laatste wapenfeit van de bezoekers, maar diep in blessuretijd schoot Rober González de 2-2 binnen.

Er werd lang gekeken of Ogawa, waar de voorzet van Schöne op bedoeld was, buitenspel stond. Maar de VAR zag na het trekken van de lijnen dat dat niet het geval was.