Steven Berghuis loopt juichend weg na zijn late gelijkmaker

Ajax ontsnapt in 97ste minuut aan nederlaag tegen Bodø/Glimt

Ajax is donderdag in de eerste ontmoeting met FK Bodø/Glimt ternauwernood aan een nederlaag ontsnapt. In de eerste wedstrijd van de tussenronde van de Conference League schoot Steven Berghuis de Amsterdammers in de 97ste minuut langszij: 2-2.

Ajax kwam in de blessuretijd terug van een 2-0 achterstand. In de 91ste minuut benutte de ingevallen Branco van den Boomen, die na bijna 100 dagen blessureleed zijn rentree maakte, een strafschop. Zes minuten later sleepte Berghuis er alsnog een gelijkspel uit.

De return is op 22 februari in Noorwegen.

Noorse tactiek

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg, nadat Kenneth Taylor een Noorse middenvelder had afgetroefd. Via Steven Berghuis kwam de bal bij Chuba Akpom, die na een handige loopactie via de doelman op de lat schoot.

Op dat moment waren de contouren van de Noorse tactiek al goed zichtbaar. Combineren en counteren, was het devies bij Bodø/Glimt. Het was deze spelopvatting die de bezoekende ploeg na ruim een kwartier in staat stelde de openingstreffer te maken.

Het combineerde in de buurt van het eigen strafschopgebied en schakelde toen razendsnel over op een effectieve aanval. Albert Grønbæk profiteerde vervolgens van een moment van onoplettendheid bij de 17-jarige Jorrel Hato, die hem in de eigen zestien volledig vrij liet.

De Deense middenvelder vond de korte hoek met een schuiver en werd zodoende het eindstation van de flitsende aanval die hij zo'n vijftien seconden eerder had ingeleid met een fraai overstapje.

• ANP
    Albert Grønbæk schuift de 1-0 in de hoek
  • ANP
    De spelers van Bodø/Glimt vieren de openingstreffer

In de Johan Cruijff Arena voetbalde Bodø/Glimt op de manier die interim-coach John van 't Schip, een Cruijff-adept, juist wilde laten terugkeren bij het geplaagde Ajax.

Plan Knutsen

De Noren voetbalden gedisciplineerd en hoewel ze met regelmaat slordig omgingen met de ruimte die ze kregen, schuilde achter de vele combinaties een plan. Het plan van trainer Kjetil Knutsen, die afgelopen zomer niet voor niets in verband werd gebracht met een overstap naar Ajax.

De Amsterdammers daarentegen oogden doelloos, zowel in balbezit als zonder. Ajax moest het hebben van bevliegingen, bijvoorbeeld in de vorm van een overhaast schot.

Vlak voor rust schoot Akpom, na een een-tweetje met Brian Brobbey, vanaf de rand van het strafschopgebied een meter over het doel. Rechts van hem vroeg Berghuis, die veel meer ruimte had, om een pass die niet kwam.

"Het Noorse voetbal is niet het Noorse voetbal van twintig jaar geleden", zei Ajax-coach van 't Schip na afloop. "Het zijn degelijke en goede ploegen. En Ajax is ook niet het Ajax dat iedereen voor ogen heeft. Dat weten we allemaal. Het is een proces. Het gaat met vallen en opstaan."

Kijk hieronder naar de reacties van coach John van t Schip en invaller Branco van den Boomen:

Na de pauze werd Ajax dan toch gevaarlijk, eerst via Brobbey. Na een fraaie diepe pass van Berghuis had de spits een vrije doorgang naar het Noorse doel, maar keeper Kjetil Haug was net wat eerder bij de bal. Even later probeerde Berghuis het zelf, maar zijn schot vloog naast.

Laatste wapenfeit

De grootste kans tijdens deze kortstondige periode van dreiging was voor Akpom. De 28-jarige aanvaller ontsnapte aan de Noorse defensie en kreeg de ruimte. In plaats van een schot koos hij voor het uitspelen van een verdediger, wat te veel tijd kostte.

Het was het laatste wapenfeit van Akpom, die vlak daarna werd gewisseld voor Carlos Forbs.

Aan de andere kant toonde Grønbæk hoe het wel moest. Op zo'n twintig meter van het doel won hij het duel met Tristan Gooijer, waarna de middenvelder zijn tweede van de avond achter keeper Diant Ramaj schoot.

Tristan Gooijer baalt nadat hij de tweede tegentreffer inleidt

Het doelpunt was een grote klap voor Ajax, dat tot dat moment nog altijd zicht had op de gelijkmaker. In de 83ste minuut ontsnapten de Amsterdammers aan een nog grotere achterstand.

Een lage voorzet van invaller Nino Zugelj was net te hard voor mede-invaller Oscar Forsmo Kapskarmo, die de bal anders in een leeg doel voor het intikken had.

Comeback

Met nog enkele minuten te gaan leek Ajax verslagen, maar het zicht op een resultaat kwam in de eerste minuut van de blessuretijd onverwachts terug. Brobbey werd in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door Odin Bjørtuft, die na een VAR-check met rood moest vertrekken.

Van den Boomen benutte de penalty met een hard schot in de hoek en bracht zodoende de hoop terug bij Ajax, dat met een man meer voor het eerst in het duel plots het initiatief overnam.

Odin Bjørtuft krijgt een rode kaart
  • ANP
    Branco van den Boomen benut de penalty

In de 97ste minuut maakte Berghuis de bevrijdende gelijkmaker. Hij stond op de goede plek nadat de Noorse doelman een voorzet had weggetikt. Met een fraai en bedachtzaam boogballetje bracht de 32-jarige aanvoerder Ajax langszij.