Kjetil Knutsen
NOS Voetbal

Aan succes Bodø/Glimt is niks geheimzinnigs: 'Deden maar één ding, dat werkte'

Hoe kon dat nietige Bodø/Glimt nou opeens kampioen van Noorwegen worden en met 6-1 winnen van AS Roma? Wat voor een magiër moest die trainer Kjetil Knutsen wel niet zijn, dat hij van een mini-clubje op de rand van de poolcirkel een winnende aanvalsmachine maakte?

Rond de plotse opkomst van de ploeg uit Bodø, een stadje gelegen in het absolute noorden van Noorwegen, hangt een zweem van mystiek. Op allerlei manieren werd het succes van de club, vanavond tegenstander van Ajax in de tussenronde van de Conference League, de afgelopen jaren verklaard.

Misschien lag het wel aan hun opvallende mental coach, een oud-soldaat die na een heftige carrière in het leger de spelers intensief geestelijk begeleidde. Of aan de ijskoude temperaturen en het harde kunstgras in Bodø.

Vasthouden aan spelprincipes

Maar volgens Joshua Smits is het allemaal niet zo ingewikkeld. De huidige doelman van Willem II stond tussen 2020 en 2022 onder contract bij Bodø/Glimt en zag hoe Knutsen te werk ging. "Hij bleef structureel vasthouden aan zijn spelprincipes. In de twee jaar dat ik er zat, week hij daar nooit vanaf."

Joshua Smits

Knutsen (55) begon in 2016 als assistent-trainer bij Bodø/Glimt. De club was destijds een soort Noorse versie van FC Volendam, dat heen en weer wipte tussen het hoogste en het tweede niveau.

Na de promotie in 2017 werd Knutsen hoofdtrainer. Als een komeet schoot Bodø/Glimt omhoog. Na een elfde plek in Knutsens eerste jaar, werd Bodø in 2019 bijna kampioen. Een jaar later was het wel raak en volgde de eerste landstitel in de geschiedenis van de club.

In oktober 2021 maakte ook Europa kennis met Bodø/Glimt. In eigen huis veegde het de vloer aan met het AS Roma van José Mourinho, dat met 6-1 werd vernederd.

Bodø/Glimt-supporters plagen fans van Roma tijdens de terugwedstrijd, kort na de 6-1 thuiszege

Het voetbal dat Bodø/Glimt speelde, sprak tot de verbeelding. Het was spannend om naar te kijken; vol op de aanval en vol energie. Het spel van Bodø/Glimt leek wel een beetje op dat van Liverpool onder Jürgen Klopp.

Smits begrijpt die vergelijking wel. "Bij de eerste gesprekken die ik voerde met Knutsen gaf hij aan dat het zijn bedoeling was om de intensiteit die ze bij Liverpool aan de dag leggen te benaderen. Knutsen gebruikte Liverpool ook heel vaak als voorbeeld."

Net als bij Klopp draaide het voor Knutsen om doortastendheid. "In Nederland hebben we nog weleens de neiging om bij het veroveren van de bal even het tempo eruit te halen", zegt Smits. "Dat is echt Nederlands. Maar wij veroverden de bal en 'boem!', iedereen startte de motor. We gingen gelijk naar voren."

"Het was voetballend niet eens geweldig, maar van de intensiteit was ik onder de indruk. Daar hamerde Knutsen op. Elke training, elke wedstrijd. Dat was ook het eerste wat je kreeg te horen als dat niet in orde was."

Ajax-interesse

Afgelopen zomer had de inmiddels ontslagen Sven Mislintat Knutsen op de korrel als nieuwe trainer van Ajax. Uiteindelijk kwam het er niet van. Op de persconferentie van gisteren ging Knutsen er maar niet te direct op in.

Hij noemde Ajax een inspiratiebron. "Wij spelen net als Ajax 4-3-3, al is het in beide gevallen niet een klassieke 4-3-3. De filosofie van Ajax is een grote inspiratie voor Bodø/Glimt, zoals voor veel clubs in Europa."

Kaplan en Van den Boomen terug bij Ajax, waar Zlatans naam opeens valt

Smits is wel benieuwd naar de combinatie Ajax en Knutsen. "Het feit dat hij verzorgd wil voetballen met hoge intensiteit, past wel bij Ajax. Maar wat wij deden, was wel vrij simpel. We deden maar één ding. En dat was niet iets heel bijzonders, maar het werkte wel."

"Maar ik denk dat je bij Ajax nog meer zal moeten variëren. In de opbouw bijvoorbeeld. Tegenstanders stellen zich op Ajax in. Daar moet je op zoek gaan naar nieuwe manieren om te voetballen."

Als de ploeg van Knutsen aan het eigen spel toekomt, gaat Ajax een zware avond tegemoet. "Soms hadden tegenstanders wel een antwoord op ons spel", aldus Smits. "Maar dat hielden ze dan maar zestig minuten vol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl