NOS VoetbalAangepast

Degradatiekraker Vitesse-FC Volendam kent met gelijkspel enkel verliezers

Bekijk de samenvatting van Vitesse - FC Volendam

In een directe strijd om de laatste plaats in de eredivisie zijn Vitesse en FC Volendam zondagmiddag in Arnhem niet verder gekomen dan een gelijkspel. 1-1.

Beide ploegen schieten weinig op met een punt en staan gebroederlijk met dertien punten en een even slecht doelsaldo (-30) onderaan.

Uit het gelijkspel kunnen Vitesse en Volendam nauwelijks hoop putten voor het afwenden van directe degradatie. Ook de problemen buiten het veld zijn, zeker in Arnhem, nog allesbehalve opgelost.

Gezien de kansenverhoudingen mochten de Volendammers in hun handen knijpen dat ze niet verloren. Het Arnhemse publiek trok de haren uit het hoofd, hun ploeg liet legio mogelijkheden onbenut.

Bestuurlijke chaos

Naast sportieve malaise maken beide clubs ook bestuurlijk een bijzonder chaotisch seizoen door. Bij Volendam vertrokken na intern geruzie de trainer, het bestuur en de directie, beide kampen van de club uit het vissersdorp zien elkaar alleen nog voor arbitragecommissies.

Bij Vitesse is zelfs het voortbestaan van de club in gevaar. De Arnhemse club heeft de hoop gevestigd op weer een welvarende eigenaar en ging in beroep tegen een uitspraak van de licentiecommissie, die afgelopen week de Amerikaanse overname door de Common Group van Coley Parry afwees.

Twee uur voor de degradatiekraker werd bekend dat algemeen directeur ad interim Peter Rovers, die onder zware druk staat, op korte termijn vertrekt.

Hoe de problemen van Vitesse zover kwamen, leggen we uit in deze sportexplainer:

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Vanaf de tribune zag ook Parry dat de meest zichtbare problemen van beide clubs zich afspelen op het veld, dat in het Arnhemse GelreDome volledig mee lijkt te gaan in de ellende en nauwelijks bespeelbaar was.

Vroege treffers

Al na iets meer dan twee minuten kwamen de bezoekers uit Volendam op voorsprong. Bilal Ould-Chikh kreeg een vrije doorgang en schoot vanaf randje zestien raak in de verre hoek.

Het antwoord van Vitesse liet niet lang op zich wachten. De Luxemburgse linksback Mica Pinto knalde drie minuten na de openingstreffer de 1-1 binnen.

  • ANP
    Bilal Ould-Chikh viert de 0-1
  • ANP
    Mica Pinto (r) doet snel iets terug namens Vitesse

Via Anis Hadj Moussa kregen de Arnhemmers vervolgens de betere kansen. Maar de van het Belgische Patro Eisden - dat al wel in handen van de Amerikaan Parry is - gehuurde aanvaller verzuimde te scoren.

De kansen bleven komen voor Vitesse, dat voor rust veertien schoten loste. Slechts twee daarvan belandden tussen de palen, evenveel gingen via de lat over het Volendamse doel.

In de tweede helft hield keeper Mio Backhaus Volendam op de been, verprutste de Amerikaan Pexton Aaronson een flinke kans op 2-1 en raakte Vitesse via Melle Meulensteen maar weer eens de lat.

Uit het niets moest keeper Eloy Room in de slotminuut nog in actie komen. Hij tikte een inzet van dichtbij van Oskar Buur uit de hoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl