Edward Sturing
NOS Voetbal

Onder stoïcijnse clubman Sturing zoekt Vitesse naar strohalm in donkere dagen

Bankgaranties, aandeelpercentages en miljoenen die wel of niet in het bezit zijn van een Amerikaanse eigenaar. Het heeft allemaal effect op het voortbestaan van Vitesse. De onrust regeert onder medewerkers en boven vele hoofden hangen vraagtekens.

In het oog van de storm probeert Edward Sturing onverstoorbaar door te werken. Zijn taak is helder: de kelderkraker winnen van FC Volendam en een strohalm aangrijpen, waardoor de eerste degradatie in 35 jaar wordt afgewend.

Wakker liggen

Hoe onverstoorbaar hij ook oogt, de situatie waarin de club verkeert valt Sturing zwaar. "Ik lig er regelmatig wakker van. Je leeft mee, want ik ben een clubman en ik zie de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Maar ik probeer me te concentreren op hetgeen waar ik invloed op heb, en dat is het sportieve gedeelte."

Het is de reddingsboei waar Sturing zich aan vast probeert te klampen, want het enige dat Vitesse nodig heeft om licht aan het einde van de donkere tunnel te zien, is een overwinning vanmiddag op FC Volendam.

"Je kan uren met elkaar praten en prachtige gesprekken voeren, maar ik denk dat een overwinning je zo'n ongelofelijke boost geeft. Dus wij doen er alles aan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en te weten hoe je zo'n duel in je voordeel kan beslissen."

En door de bestuurlijke perikelen van afgelopen week zou je het bijna vergeten, maar Vitesse heeft aanknopingspunten om zich aan vast te klampen. Iets meer dan een week geleden rolde het gemor en de fluitconcerten van de tribune in het Erve Asito stadion in Almelo, toen Vitesse tegen Heracles halverwege de eerste helft met 2-0 leidde.

Een heleboel

"We hadden tot dan toe 13 goals gemaakt, dus die twee doelpunten voelden voor ons als een heleboel. Dat is voor mij iets om aan vast te houden."

Maar de realiteit is onverbiddelijk hard. De 2-0 voorsprong glipt de Arnhemmers als zand door de vingers. Met een man minder, door een rode kaart voor Nicolas Isimat Mirin, verliest Vitesse met 3-2 van Heracles.

Sturing: 'Als Vitesse wat wil, moeten we winnen van Volendam'

Aan Sturing de taak om de groep, maar ook zichzelf bij elkaar te rapen. "Dat is zo lastig, want je bent zelf ook teleurgesteld. Maar je moet jezelf herpakken en de groep weer meekrijgen."

Stoïcijns als Sturing is, pakt hij de draad weer op. En dus wordt ook FC Volendam, net zoals iedere andere tegenstander, uitgebreid geanalyseerd. Daarnaast is er de menselijke aanpak van de coach. "Ik probeer mijn groep zoveel mogelijk vastigheid te bieden en schenk zowel aandacht aan het individu als aan het team. Ik leef enorm mee met zo'n groep, want je wilt graag zien dat ze zichzelf belonen."

Glaasje wijn

Die beloning hoopt Sturing en zijn elftal in een week vol onrust vanmiddag op het veld te vinden, door drie punten bij te schrijven na een overwinning op Volendam. "Een nederlaag spookt niet door mijn hoofd. We hebben het allebei even goed, of even slecht, gedaan tot nu toe. Dus we gaan uit van een overwinning."

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Wat de uitslag ook wordt, Sturing zal na deze kelderkraker vrij snel de knop weer omzetten naar de duels die komen gaan. "Want er zijn na dit duel nog twaalf wedstrijden te spelen", vervolgt de clubman.

Maar in die tussentijd waarin de focus wordt verlegd op een nieuwe week, neemt ook Sturing het er heel eventjes van en is er ook tijd voor een glaasje wijn. "Zowel bij een overwinning als bij een nederlaag. In dat laatste geval om de ellende weg te drinken", zegt de clubman met een lach en een knipoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl