Dean Huijsen

Succesvol weekend Nederlanders in Serie A, ook Huijsen en Zirkzee trefzeker

Een succesvol weekend voor de Nederlanders in de Serie A is zondag afgerond met opnieuw twee Nederlandse treffers. De mooiste is op naam gekomen van Dean Huijsen, die AS Roma met een fantastisch afstandsschot op voorsprong zette. Roma won het duel met Frosinone met 3-0.

Joshua Zirkzee kroonde zich met zijn negende doelpunt van het seizoen tot matchwinner in het duel tussen Bologna en Lazio. In Rome werd het 1-2 voor Bologna dankzij de fraaie treffer van Zirkzee in de 78ste minuut.

Dankzij de overwinning komt Bologna op 45 punten, net zoveel als nummer vier Atalanta. In Italië plaatsen de beste vier ploegen zich voor de groepsfase van de Champions League.

Dumfries en Koopmeiners

Eerder in het weekend scoorden ook Denzel Dumfries (Internazionale), Tijjani Noslin (Hellas Verona), Teun Koopmeiners en Mitchel Bakker (beide Atalanta). Bovendien was ook Oussama El Azzouzi (geboren in Veenendaal) trefzeker.

AC Milan verloor als nummer drie van de Serie A verrassend van AC Monza, ooit Milans satellietclub die onder impuls van de afgelopen zomer overleden Silvio Berlusconi en diens rechterhand Adriano Galliani naar het hoogste niveau werd gestuwd.

In een duel dat bol stond van de actie leek Milan in de slotfase een puntje te redden, maar het was Monza dat toch met 4-2 won.

Hoofd tegen hoofd

Aan het einde van de eerste helft kwam Monza-doelman Michele Di Gregorio hard met zijn hoofd tegen dat van ploeggenoot Andrea Carboni aan. Beide spelers werden langdurig behandeld. Carboni kon de wedstrijd vervolgen, maar Di Gregorio voelde zich niet goed en kon niet door.

Na de hervatting ging het beter voor Monza, toen Milanees Malick Thiaw een klunzige overtreding maakte en voor een strafschop zorgde. Matteo Pessina bleef ijzig koel en schoot de thuisploeg op voorsprong. In de blessuretijd van de eerste helft tekende Dany Mota voor de 2-0 na een foutje van Ismaël Bennacer en een razendsnelle uitbraak die volgde.

Olivier Giroud

Na rust werden de problemen voor Milan, waar Oranje-international Tijjani Reijnders in de ploeg was gekomen, groter. Luka Jović sloeg Armando Izzo in het gezicht en mocht vertrekken.

Met nog een halfuur te gaan, tikte Olivier Giroud de aansluitingstreffer binnen. De Fransman raakte de bal niet optimaal, maar hij zat wel. Christian Pulisic tekende in de 88ste minuut zelfs voor de gelijkmaker, met een prachtig schot in de verre hoek.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde Monza-speler Warren Bondo met een minstens zo mooi schot alsnog voor een zege voor de thuisploeg. Lorenzo Colombo zorgde diep in blessuretijd nog voor extra feest met de 4-2.

Zirkzee

Joshua Zirkzee heeft zich met zijn negende doelpunt van het seizoen gekroond tot matchwinner in het duel in Rome tussen Lazio en Bologna (1-2). Bij Bologna stond Zirkzee in de basis, net als Sam Beukema. AZ-huurling Jens Odgaard en oud-AZ-speler Jesper Karlsson zaten op de bank.

Joshua Zirkzee (r) viert zijn treffer tegen Lazio

Lazio, eerder deze week nog met 1-0 te sterk voor Bayern München in de achtste finales van de Champions League, kwam nog wel op voorsprong via Gustav Isaksen. De Deense aanvaller profiteerde optimaal van een mislukte opbouw van Bologna en kon na een simpel passje van Ciro Immobile raak schieten.

Vlak voor rust was het Bologna dat juist profiteerde van geklungel in de Lazio-defensie. De Marokkaans-Nederlandse middenvelder Oussama El Azzouzi, oud-speler van FC Emmen, tekende voor de gelijkmaker.

Lang leek het duel af te stevenen op een gelijkspel, maar toen kwam Zirkzee om de hoek kijken. De spits zette zelf de aanval op en was er als de kippen bij om een doorgeschoten voorzet van Victor Kristiansen hard in de hoek te schieten.