NOS Sport

Griekspoor tiebreak-koning in Ahoy: 'Het is doden of gedood worden'

Sinds de Australian Open speelde Tallon Griekspoor tien sets. Negen mondden uit in een tiebreak en daarvan wist hij er acht te winnen. Allemaal voor eigen publiek. Eerst in de Davis Cup en deze week bij het ABN Amro Open, waar hij vanavond de kwartfinale speelt.

Griekspoor ontpopt zich dus tot een ware tiebreak-koning. Donderdag kreeg hij het publiek in Rotterdam op de banken door Hubert Hurkacz, de nummer 8 van de wereld, te verslaan met 6-7 (5), 7-6 (5), 7-6 (4).

"Hoe ik zo'n tiebreak beleef? Het is doden of gedood worden", zei Griekspoor onomwonden op een persconferentie in Ahoy. "Je moet er echt voor gaan, de punten zelf gaan halen."

Servicekanon

'De punten zelf halen', oftewel aanvallend tennis. Zo wist Griekspoor de laatste twee tiebreaks uit het vuur te slepen. De nummer 30 van de wereld won voor de tweede keer in zijn carrière van een toptienspeler.

"Een hele mooie, zo niet de mooiste overwinning van mijn carrière. Dat betekent veel voor me", sprak Griekspoor.

Tegen het Poolse servicekanon Hurkacz is een tiebreak - zeker op een indoorbaan - bijna het maximaal haalbare. Griekspoor: "Hij is waarschijnlijk de beste serveerder op de ATP-tour. Vier van de vijf servicegames haalt hij heel makkelijk binnen."

"Daarom focuste ik me vooral op het binnenhalen van mijn eigen servicegames. En dan in de tiebreak wachten op die één of twee kansjes. En daar dan vol voor gaan."

Die aanpak leverde hem de overwinning op. "Ik ben heel blij en trots dat ik hier voor eigen publiek zo'n zege kan boeken. Aan het begin van het jaar ging het nog wat moeizaam, maar dat het al zo snel beter gaat, geeft me heel veel voldoening."

In de kwartfinale treft Griekspoor vanavond de nummer 55 van de wereldranglijst: Emil Ruusuvuori. "Die wedstrijd wordt niet heel veel anders. Hij serveert ook heel goed en speelt aanvallend tennis", aldus Griekspoor over de Fin.

"Ik zal aan de bak moeten, want hij is een goede indoorspeler. Mijn gameplan wordt hetzelfde als tegen Hurkacz."

En dan behoren nieuwe tiebreaks wederom tot de mogelijkheden. De op de baan zeer extraverte Griekspoor kan niet wachten, zeker in Rotterdam geniet hij van die spannende momenten.

"Ik vind het heerlijk om voor eigen publiek te spelen. Wat dat betreft heb ik een heel ander karakter dan Botic van de Zandschulp. Maar dat is niet per se goed of slecht, hij is ook een ongelooflijk goede speler."

Tegen Sinner?

Toernooidirecteur Richard Krajicek sprak gisteren al de hoop uit op een halve finale tussen Griekspoor en Jannik Sinner, de winnaar van de Australian Open. Zo ver is het nog lang niet, waarschuwde Griekspoor. Hij gaat tegen Ruusuvuori een zware partij tegemoet.

"Voor mij is Sinner op dit moment de beste speler ter wereld. Van zijn laatste 26 wedstrijden heeft hij er 24 gewonnen", aldus Griekspoor, om vervolgens lachend af te sluiten: "Dus ik hoop op een andere tegenstander in de halve finale."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl