NOS Sport

'Trotse' Griekspoor zet Ahoy in vuur en vlam na knappe winst op Hurkacz

Tallon Griekspoor heeft in Ahoy het Poolse servicekanon Hubert Hurkacz ontmanteld. Enerverend was het, zeer dicht bij elkaar ook, maar Griekspoor plaatste zich op knappe wijze voor de kwartfinales van het ABN Amro Open. Griekspoor won in drie sets: 6-7 (5), 7-6 (5), 7-6 (4).

Griekspoor zet Ahoy in vuur en vlam na knappe winst op Hurkacz

Het was al vaker close tussen beide tennissers, zoals tijdens de vijf uur durende vijfsetter op Roland Garros van vorig jaar (winst Hurkacz) en op het gras van Halle enkele weken later (winst Griekspoor).

In Ahoy liet Griekspoor, de mondiale nummer 29, indrukwekkend spel zien tegen de oerdegelijke Pool, de nummer acht van de wereld.

Ambitieus als Griekspoor is, durfde de Amsterdammer aan het begin van het tennistoernooi in Rotterdam hardop te zeggen dat hij de top tien van de wereld wil binnenstormen. Donderdagmiddag zette hij die ambitie kracht bij.

'Dit betekent veel'

"Ik ben heel trots om mezelf. Dit is een heel mooie overwinning, misschien wel de mooiste uit mijn loopbaan. Het is mijn tweede overwinning op een toptienspeler, en dat doe ik dan hier in Ahoy. Dat doet veel met mij", glunderde Griekspoor. "Om deze jongen op zijn favoriete ondergrond te verslaan, betekent heel veel voor mij."

Griekspoors coach Kristof Vliegen pinkte op de tribune na afloop zelfs een traantje weg, wat de lading van de overwinning weergaf. "Dit laat ook zien waartoe ik in staat ben. Ik heb vertrouwen in mezelf en ik weet wat ik ervoor doe. Dit zijn dan de momenten om het te laten zien", aldus Griekspoor.

Griekspoor na zege op Hurkacz: 'Misschien wel mooiste uit mijn loopbaan'

In een partij vol servicegeweld zagen de fans in Ahoy in de eerste set elf games lang fraai tennis en geen breaks, niet eens een kans op een break.

Hurkacz verloor vijf punten op eigen service, Griekspoor zelfs maar twee, tot Griekspoor op 6-5 op eigen service toch plots twee setpoints tegen kreeg. Maar de sterk spelende Nederlander maakte knap vier punten op rij en dwong een tiebreak af.

In die tiebreak won Griekspoor de eerste drie punten en na een minibreak voor 4-2 smeet Hurkacz uit frustratie zijn racket op het hardcourt. De Pool leek geknakt, maar vocht zich terug naar 4-5, waardoor Griekspoor begon met mokken. Op het eerste setpunt sloeg Hurkacz onverbiddelijk toe met een ace.

Set twee ging net zo gelijk op, al voerde de Pool de druk iets meer op en liet hij een breakkans onbenut. Maar opnieuw zou een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Griekspoor ijzersterk. Snel liep de Nederlander uit naar een 4-1 voorsprong en op 6-2 kreeg hij meerdere setpunten. Hurkacz leefde op, met aces, maar Griekspoor overleefde.

Zinderend

Ook de derde set eindigde na een zinderende slotfase in een tiebreak. Griekspoor benutte de eerste breekkans, maar leverde die voorsprong snel weer in. In de zinderende eindfase toonde Griekspoor een enorme wil om te winnen en hij trok de tiebreak met 7-4 naar zich toe.

Hubert Hurkacz

"Ik denk dat ik in alle tiebreaks aanvallend ben blijven spelen", vond Griekspoor. "Ik zei vooral in de tweede en derde tiebreak tegen mezelf dat ik ervoor moest blijven gaan en ik bleef goed serveren."

Griekspoor treft in de kwartfinales de winnaar van de partij tussen Jan-Lennard Struff en Emil Ruusuvuori.

Tallon Griekspoor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl