Bij de huldiging brak paniek uit door de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

Dode bij schietpartij Super Bowl-huldiging, 21 mensen met schotwonden

Bij het huldigingsfeest in de VS van Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs is chaos uitgebroken door een schietpartij. Er viel zeker een dode. Volgens de politie zijn 21 mensen gewond geraakt door kogels, onder wie acht kinderen. De politie heeft drie verdachten opgepakt.

De schietpartij gebeurde bij het Union Station in Kansas City, waar tienduizenden fans zich hadden verzameld. De parade voor het winnende Americanfootballteam liep op dat moment op zijn eind. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen hebben geschoten en ook het motief voor het incident wordt nog onderzocht. Ten minste een vuurwapen is in beslag genomen.

Dj gedood

Het dodelijke slachtoffer is Lisa Lopez, een dj van het lokale radiostation KKFI. De zender heeft dat bekendgemaakt. Volgens de autoriteiten liepen acht getroffen personen acute levensbedreigende verwondingen op. Onbekend is nog hoeveel kinderen ernstig gewond zijn geraakt.

Nadat er was geschoten ontstond er paniek in de menigte, tientallen politiemensen gingen met getrokken wapens het station binnen. Omstanders vluchtten weg.

President Biden heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij. Ook riep hij opnieuw op tot een strengere wapenwet "om zo een einde te maken aan deze zinloze epidemie van wapengeweld".

De schietpartij was live te zien op televisie:

Schietpartij tijdens live-uitzending: 'Jongens, er is iets aan de hand!'

Op een video op sociale media is te zien dat fans een vermoedelijke schutter tegen de grond werken. De politie kan nog niet bevestigen of dit ook een van de drie gearresteerde personen is. Getuigen is gevraagd zich te melden bij de autoriteiten.

"Ik ben woedend over wat er vandaag is gebeurd", zei politiechef Stacey Graves. Ze benadrukte dat supporters het recht hebben om veilig het kampioenschap te vieren.

"Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt", zegt getuige Rachel Miller tegen The New York Times. Ze was met haar vader naar de huldiging gegaan. "Je ziet zoiets op het nieuws en denkt dat het jezelf niet kan overkomen."

Na het incident was plein voor het station verlaten:

Union Station na de schietpartij bij de parade voor de Chiefs

In de parade in de staat Missouri reden dubbeldeksbussen mee met de spelers van de Chiefs, die naar de fans zwaaiden. De deelnemers aan de optocht moesten zo snel mogelijk weg van de plek van het incident om plaats te maken voor de hulpdiensten.

Vuurwapengeweld komt veelvuldig voor in de VS. Vorig jaar waren gemiddeld elke dag twee mass shootings; een schietincident met minstens vier gewonden of dodelijke slachtoffers. De dodelijkste gebeurde in 2017 in Las Vegas. Een man schoot toen zestig mensen dood en verwondde honderden aanwezigen van een muziekfestival.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl