NOS Nieuws

Zwarte schaap Kennedy's zegt sorry voor omstreden Super Bowl-commercial

Een wervende spot van 30 seconden tijdens het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. Wil je in één keer heel veel Amerikaanse huiskamers bereiken voor je kandidatuur voor het presidentschap van Amerika, dan is zo'n Super Bowl-spot een heel goed idee.

Maar Robert F. Kennedy jr., telg uit de bekendste politieke familie van de Verenigde Staten, krijgt er veel kritiek door te verduren. De reden: in de spot wordt duidelijk verwezen naar zijn vermoorde oom, president John F. Kennedy. En dat kan zomaar niet, vindt onder meer zijn eigen familie.

In de spot is een verkorte versie te horen van een campagnelied dat de 35ste president van Amerika gebruikte in de presidentscampagne van 1960. Ook zijn er effecten en zwart-witfoto's te zien van Robert Kennedy jr., die herinneringen oproepen aan de president die op 22 november 1963 werd doodgeschoten.

De spot:

Nadat de reclamespot was uitgezonden, reageerde Robert Kennedy jr. op de kritiek. Hij zei dat zijn eigen campagne niet achter de spot zat, die naar verluidt zo'n 7 miljoen dollar heeft gekost.

"Het spijt me als de Super Bowl-advertentie iemand in mijn familie pijn heeft gedaan", schreef hij op X. "De advertentie is gemaakt en uitgezonden door de American Values Super PAC zonder enige betrokkenheid of goedkeuring van mijn campagne. Ik hou van jullie allemaal. God zegene jullie."

Zijn excuses op X:

Zijn neef Bobby Shriver reageerde onthutst op de spot. Hij zei dat zijn moeder Eunice Kennedy, een zus van John F. en Bobby Kennedy, wier beeltenis ook in de spot zit, geschokt zou zijn. Want de opvattingen van Kennedy jr. over gezondheidszorg staan lijnrecht tegenover die van Eunice. "Respect voor de wetenschap, vaccins en gelijkheid in de gezondheidszorg zaten in haar DNA", zei Shriver.

Robert Kennedy jr. reageerde op X apart op zijn neef, waarbij hij herhaalde dat zijn campagne niet betrokken was bij de spot: "Bobby. Het spijt me zo als die advertentie je pijn heeft gedaan. Ik bied jou en je familie mijn oprechte excuses aan."

Net als zijn roemruchte familieleden was RFK jr. lid van de Democratische Partij. Het was aanvankelijk ook de bedoeling dat hij het in de voorverkiezingen zou opnemen tegen Joe Biden. Maar hij besloot later als onafhankelijke kandidaat mee te doen.

De kans dat Kennedy Jr. een serieuze gooi kan doen naar het Amerikaanse presidentschap, is nihil. Wel is de verwachting dat hij in staat is om zowel bij de Democraten als de Republikeinen stemmen weg te kapen. Dat komt niet alleen door zijn beroemde familienaam, maar ook doordat hij er niet voor terugdeinst controversiële theorieën te delen en zich tegelijkertijd inzet voor het milieu.

Beide kampen kijken met argusogen naar de campagne van Kennedy Jr., ook omdat verwacht wordt dat Biden en Trump elkaar niet veel zullen ontlopen. Dan telt iedere verloren stem aan een derde kandidaat extra zwaar.

American Values, de organisatie achter de gewraakte spot, noemt deze alvast een "onverdeeld succes". Na de uitzending van de spot was er een piek in online zoekopdrachten naar Kennedy. Ook wordt in een nieuwsbrief zijn campagnewoordvoerster opgevoerd die "aangenaam verrast en dankbaar" zegt te zijn voor de advertentie.

Hoewel Kennedy jr. zelf publiekelijk door het stof kruipt, verraadt zijn X-account dat ook hij niet ontevreden is met de aandacht die de spot genereert. Hij heeft het filmpje vastgemaakt boven zijn eigen tijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl