NOS Sport

F1-teams presenteren zich voor 2024: nieuwe bolides, maar veel blijft hetzelfde

Hamilton ziet nieuwe Mercedes: 'Spannendste moment van het seizoen'

Één voor één halen de Formule 1-teams deze weken het (virtuele) doek van hun nieuwe bolides. Het seizoen 2024 begint op 2 maart in Bahrein. Waar de teampresentaties weinig spectaculair waren, was de aanloop naar het seizoen alles behalve rustig.

De wereld van de F1 staat nooit stil, maar deze winter was dat nog nét iets duidelijker. Na het vertrek van teambaas Günther Steiner bij Haas, werden we twee weken geleden verrast door de transfer van Lewis Hamilton, die volgend jaar naar Ferrari gaat. En vorige week kwam het nieuws naar buiten dat er een intern onderzoek loopt naar Red Bull-teambaas Christian Horner, vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag.

Nieuwe namen

Ondertussen struikelen de fans over de nieuwe namen van twee teams. Alfa Romeo wordt Stake F1 Team Kick Sauber (kortweg Sauber) en AlphaTauri wordt Visa Cash App Racing Bulls (kortweg RB).

De teams zelf zijn overigens niet veranderd, het gaat puur om nieuwe titelsponsors. Sauber zal wegens wetgeving wisselen tussen wedkantoor Stake en streamplatform Kick als titelsponsor. RB heeft met Visa en Cash App zelfs twee titelsponsors, maar het is nog steeds het tweede team van Red Bull.

Bekijk hier de nieuwe Formule 1-bolides voor het komende seizoen:

 • AFP
  Ferrari
 • Haas F1 Team
  Haas
 • Sauber
  Sauber
 • Alpine F1 Team
  Alpine
 • Williams
  Williams
 • Aston Martin
  Aston Martin
 • RB Content Pool
  RB
 • McLaren
  McLaren
 • Mercedes
  Mercedes

De teampresentaties zelf verliepen rustig. Een aantal teams koos nog voor een traditioneel event met publiek, maar andere kozen ervoor om het bij online afbeeldingen van hun nieuwe wapen te houden.

Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, heeft de nieuwe RB20 nog niet gepresenteerd. Donderdag komen de eerste officiële foto's vrij, maar dinsdag lekten er al beelden van een eerste testsessie.

Bijna alle teams hebben inmiddels een zogenoemde 'shakedown' uitgevoerd. Een korte privé-testsessie waarin de auto voor het eerst aan de tand gevoeld kan worden.

Volgende week testsessies

Volgende week woensdag, donderdag en vrijdag vinden de officiële testsessies plaats op het circuit van Bahrein, waar alle teams drie volle dagen krijgen om alles uit te proberen met hun nieuwe materiaal.

Ferrari onthult nieuwe auto: 'Willen zo snel mogelijk een grand prix winnen'

Ondanks de transfer naar Ferrari van volgend jaar, ligt de focus voor Hamilton gewoon nog op dit jaar. Na twee lastige seizoenen denkt hij dat het team de goede weg heeft ingeslagen. "Ik weet waar dit team toe in staat is. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor het werk van ieder individu in dit team."

"Elke keer dat je in de fabriek bent, zie je de gedrevenheid en vastberadenheid van iedereen. We zijn allemaal mega gemotiveerd voor het jaar dat er aankomt en we gaan alles geven wat we hebben op de reis die er aankomt."

Na dit seizoen begint de grote stoelendans, waarin in ieder geval Sainz op zoek moet naar een nieuw stoeltje. Het silly season, oftewel de periode van transfergeruchten over het nieuwe seizoen, wordt komend jaar wellicht minstens net zo interessant als het gevecht op de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl