Forensisch experts van de politie pakken de auto in waarin Samir Jabli werd doodgeschoten (2014)
NOS NieuwsAangepast

Man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij vijf liquidaties

De politie heeft vandaag een 44-jarige man aangehouden, die in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties. Het gaat om vijf coldcasezaken in 2011 en 2014 in Amersfoort, Houten en Steenbergen. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden, die in ieder geval voor een deel in de drugswereld spelen.

In november heropende de politie het onderzoek naar twee moorden in Amersfoort in 2014, nadat er nieuwe informatie binnen was gekomen. Het gaat om de liquidaties van de 22-jarige Mohammed Alarasi en de 38-jarige Samir Jabli. De politie kon door middel van cryptocommunicatie nieuwe details in die zaken achterhalen.

Alarasi werd gedood op een parkeerplaats, toen twee mannen het vuur op hem openden. Het ging hier mogelijk om een vergismoord. Later dat jaar werd crimineel Jabli in Amersfoort op straat doodgeschoten, waarschijnlijk was hij het eigenlijke doelwit. De politie zei in november dat de liquidaties mogelijk door dezelfde groep waren gepleegd. Ook zei de politie dat er mogelijk een verband was met andere liquidaties.

Liquidaties

De aangehouden verdachte wordt ook in verband gebracht met drie andere liquidaties. Bij een hotel in Houten kwamen in 2011 Pieter Vos (47) en Jaap Zillig (53) om het leven. Het duo was volgens Omroep Brabant jaren actief in de drugswereld. In hetzelfde jaar werd Rinus Moerer (68) geliquideerd in Steenbergen. Alle slachtoffers werden op straat doodgeschoten. Moerer werd volgens de politie in verband gebracht met drugshandel.

De man die is aangehouden zit nog een gevangenisstraf uit voor een ander misdrijf. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Andere aanhoudingen worden niet uitgesloten, zegt de politie.

Eerder meldde in eerste instantie De Telegraaf en later ook Het Parool dat de man een beruchte handlanger was van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in liquidatieproces Marengo. Hij zou volgens de kranten binnenkort vrijkomen en werd in zijn cel gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl