Een liquidatie in Utrecht die gelinkt wordt aan de zaak tegen de verdachten
NOS NieuwsAangepast

Justitie kiest nieuwe aanpak in 'uniek liquidatieproces'

Dodenlijstjes, spionage-apparatuur, drugs, grote hoeveelheden wapens, geheime telefoons. Alles rond de tien verdachten die vanaf vandaag terecht staan ademt zware criminaliteit.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen uit Utrecht en omgeving ervan dat ze een criminele organisatie vormden die liquidaties voorbereidde.

"Een unieke zaak, vindt advocaat Jillis Roelse, die de nabestaanden van een van de geliquideerde slachtoffers bijstaat. "In liquidatiezaken is het vaak lastig om het bewijs tegen individuele verdachten rond te krijgen, zoals wie de schutter is. Het OM kiest daarom voor een heel nieuwe aanpak. De officier van justitie wil aantonen dat de verdachten zich als groep bezighielden met liquidaties."

De rechtszaak is een van de grootste liquidatieonderzoeken ooit, zegt Roelse. "Dit onderzoek heeft al veel betekend, bijvoorbeeld omdat het NFI versleutelde telefoons heeft gekraakt waaruit informatie over andere zaken naar boven kwam. Het OM hoopt nu ook in deze zaken op een doorbraak."

Afluisteracties

Het begon allemaal met een groep autodieven, gespecialiseerd in het stelen van snelle wagens. Die auto's werden onder andere gebruikt bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Het lukte de politie om twee van die gestolen auto’s via een gps-zender te blijven volgen. Ze leidden de recherche naar een heel andere groep, die zich leek te specialiseren in liquidaties.

De politie hield deze mannen uit Utrecht en omgeving een tijd in de gaten, via heimelijke observaties en afluisteracties. De rechercheurs zagen hoe ze bij een spyshop in Nieuwegein apparatuur kochten om auto's op afstand te kunnen volgen. In een van de gestolen wagens legden ze flessen benzine, waarschijnlijk om de auto na afloop van een misdrijf in brand te kunnen steken. Ook oefenden ze met schieten.

Enkele van de vuurwapens die in Nieuwegein zijn gevonden

Juli vorig jaar deed de politie invallen. In een opslagruimte in Nieuwegein lag een enorm wapenarsenaal verstopt: 60 pistolen, 36 automatische wapens en 9 handgranaten. Elders lagen tientallen telefoons om versleuteld te communiceren en twee kilo cocaïne.

Verder vond de politie informatie over mogelijke doelwitten. Op een SD-kaart stonden stiekem gemaakte filmpjes van andere criminelen. Zij werden blijkbaar in de gaten gehouden door de Utrechtse groep. De politie pakte in totaal tien mannen op, deels van Nederlandse en deels van Marokkaanse afkomst.

Miljoenenomzet

Verder onderzoek leverde weer nieuwe inzichten op. Zo vond de politie een notitieboekje met informatie over cocaïne- en hasjhandel. De omzet volgens het OM: 19 miljoen in een paar jaar tijd. Ook zouden er betalingen aan uitvoerders van liquidaties in staan.

Opvallend is ook dat dit jaar twee mannen om het leven zijn gebracht, die stiekem waren gefilmd en getuige waren in de zaak tegen de Utrechtse bende. Gisteren is een rapper uit Amsterdam aangehouden, die volgens het Parool verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op een van die getuigen.

Een opdrachtgever voor de moorden is tot nu toe niet gevonden. Wie aan het hoofd staat van de Utrechtse groep criminelen, of wie er nog meer bij betrokken zijn, blijft onduidelijk. Advocaat Roelse denkt dat het Openbaar Ministerie dat zeker nog onderzoekt. "Het OM gaat stapsgewijs te werk. Ik verwacht dat er nog wel meer arrestaties volgen naar aanleiding van deze zaak."

De rechtbank heeft tien dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen. De strafeis tegen de verdachten wordt volgende week donderdag verwacht.

Een deel van de gevonden wapens wordt in de rechtszaal uitgestald

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl