Mensen vluchten weg uit Rafah
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika doet 'dringend verzoek' bij ICJ over Rafah

Zuid-Afrika heeft een "dringend verzoek" ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag voor een onderzoek naar het voornemen van Israël om een grondoffensief te beginnen in Rafah. Het land wil weten of dat in strijd is met het tussenvonnis dat het Gerechtshof onlangs heeft uitgesproken in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

"Zuid-Afrika is ernstig bezorgd over het ongekende militaire offensief van Israël. (...) Dit zou een serieuze schending zijn van het Genocideverdrag evenals van de beschikking van het Hof van 26 januari", stelt Zuid-Afrika in een verklaring.

De recente aanvallen van Israël op de zuidelijke stad Rafah en de voorbereidingen voor een grootschalig grondoffensief zullen volgens Zuid-Afrika resulteren in een "groot aantal doden, veel schade en vernietiging".

Het is de vraag hoe het hof zal reageren op het verzoek van Zuid-Afrika. Het verzoek kan worden gezien als aanmoediging om de eerdere beschikking aan te passen en alsnog een opschorting van militair geweld op te leggen. Ook kan het worden gezien als een verzoek om nieuwe maatregelen.

1,4 miljoen Palestijnen in Rafah

In Rafah schuilen momenteel zo'n 1,4 miljoen Palestijnen, voor een groot deel mensen die van het noorden in Gaza naar het zuiden zijn gevlucht. Op aandringen van Israël zochten burgers daar hun heil. Nu heeft Israël aangekondigd - en is het tevens al begonnen - ook daar militaire operaties uit te voeren. Veel tentenkampen rond de grensplaats met Egypte zijn inmiddels afgebroken.

Zo'n anderhalf miljoen Palestijnen in Rafah kunnen geen kant op:

Palestijnen in de Gazastrook zitten klem bij Rafah

De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland, hebben hun afkeur uitgesproken over een grootschalige Israëlische operatie in Rafah. Ook Nederland wil dat Israël pas op de plaats maakt. VN-chef Guterres zei vandaag dat een grondoffensief van Israël op Rafah "verwoestende gevolgen" zal hebben.

Israël zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden. Volgens Israël maakt de tactiek van Hamas om zich in gebieden waar burgers wonen schuil te houden het moeilijk om burgerslachtoffers te voorkomen.

De kinderen in Rafah proberen er het beste van te maken:

Dana (11) vanuit Rafah: 'Bang voor raketscherven in onze tent'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl