NOS Sport

Kamminga slechts vijfde op 100 meter schoolslag, ook vijfde plek Steenbergen

De tweede dag op de WK langebaanzwemmen in Doha is voor Nederland zonder medailles geëindigd. Arno Kamminga en Marrit Steenbergen waren met een vijfde plek nog het dichtst bij eremetaal.

Voor Kamminga was de vijfde plek op de 100 meter schoolslag teleurstellend. Caspar Corbeau, de tweede Nederlander in de finale, legde beslag op een gedeelde zevende plek.

Kamminga wordt slechts vijfde op 100 meter schoolslag, zevende plek voor Corbeau

De 28-jarige Kamminga tikte aan in 59,22 en Corbeau noteerde 59,37. Daarmee waren ze ruim een halve seconde trager dan de Amerikaanse winnaar Nic Fink (58,57). De Britse achtvoudig wereldkampioen Adam Peaty (59,10) kwam niet verder dan de derde plek.

Op de voorbije twee WK's langebaan pakte Kamminga steeds zilver op de 100 meter schoolslag. Hij kwam in Qatar niet in de buurt van zijn bijna drie jaar oude persoonlijk record, dat op 57,80 staat.

Met oog op de Olympische Spelen van komende zomer heeft Kamminga enkele zware trainingsweken achter de rug, die zijn mindere optreden kunnen verklaren. "Natuurlijk hoop je dat alles goed valt. Maar ik heb de afgelopen weken zo hard afgezien, dat het hier gewoon heel lastig is."

"Dat is een doelbewuste keuze geweest. maar nu wel even heel zuur", baalde Kamminga van zijn vijfde plek. "Ik ga hier vannacht niet goed van slapen. Maar het is de enige juiste keuze geweest om hard te trainen richting de zomer."

Kamminga slechts vijfde op 100 meter schoolslag: 'Dit is gewoon keihard balen'

De geboren Amerikaan Corbeau (22) is bezig aan zijn derde WK. Twee jaar geleden in Boedapest werd hij dertiende op de 100 meter schoolslag, vorig jaar in Fukuoka zwom hij alleen de 200 meter, zijn beste onderdeel.

Steenbergen

Een dag nadat ze met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 vrije slag goud pakte, slaagde Marrit Steenbergen er op de 200 meter wisselslag niet in opnieuw voor een stunt te zorgen.

Steenbergen zwemt naar verdienstelijke vijfde plaats op 200 meter wisselslag

De 24-jarige Steenbergen werd verdienstelijk vijfde in 2.10,24. Daarmee bleef ze meer dan een seconde verwijderd van de podiumplaatsen. Het goud ging naar de Amerikaanse Kate Douglass (2.07,05).

Halve finales

Tes Schouten plaatste zich voor de finale op de 100 meter schoolslag. Na een trage start kon ze dankzij een sterke eindsprint de eerste halve finale winnen in 1.06,30. Ze ging als vierde door naar de eindstrijd.

In de andere halve finale waren namelijk drie vrouwen sneller dan Schouten. De Chinese Qianting Tang noteerde met 1.05,36 een toptijd en is favoriet voor de finale van dinsdag. Bij haar voorgaande drie WK-deelnames strandde Schouten (23) steeds in de halve eindstrijd op de 100 meter schoolslag.

  • ANP
    Tes Schouten plaatste zich overtuigend voor de finale op de 100 meter schoolslag

Kira Toussaint (die net als Steenbergen deel uitmaakte van de gouden estafetteploeg in Doha) en Maaike de Waard plaatsten zich op de 100 meter rugslag voor de finale van dinsdag. Toussaint (29) zwom in de eerste halve finale met 1.00,37 de derde tijd, de 27-jarige De Waard klokte in de tweede halve finale 1.00,68 en eindigde daarmee als vierde.

De Nederlandse vrouwen gaan als zesde en achtste naar de eindstrijd. De pas 19-jarige Amerikaanse Claire Curzan was in 58,73 veruit de snelste in de halve finales.

De 20-jarige WK-debutant Kai van Westering werd nipt uitgeschakeld in de halve finale van de 100 meter rugslag. Met 53,80 zwom hij een nieuw persoonlijk record, maar daarmee kwam hij 0,08 seconde tekort voor een finaleplek.

Maandagochtend had Van Westering zich in de series met 53,84 overtuigend geplaatst voor de halve finale. Dat was toen ook al een nieuw persoonlijk record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl