NOS SportAangepast

Schouten als tweede door op schoolslag, Toussaint en De Waard verder op rugslag

Toussaint, De Waard en Schouten beginnen de tweede WK-dag goed

Tes Schouten heeft bij de WK zwemmen in Doha op overtuigende wijze de halve finales van de 100 meter schoolslag gehaald. De Nederlandse specialiste op de 200 meter noteerde met 1.06,46 de tweede tijd. Ze hoefde alleen de Chinese Qianting Tang (1.06,16) voor zich te dulden.

Titelverdedigster Ruta Meilutyte uit Litouwen kwam in de series vier honderdsten tekort voor de laatste zestien en is al uitgeschakeld.

Schouten werd bij de vorige WK tiende op dit nummer, maar door de afwezigheid van zes van de acht finalisten van toen liggen er plots kansen voor de 23-jarige zwemster.

"Tuurlijk wil ik op het podium staan - het podium is het podium - maar het liefst met een tijd waarvan ik denk: in Parijs telt dit ook mee", kijkt de houdster van het nationale record (1.05,71) vooruit naar de Olympische Spelen van later dit jaar.

Toussaint en De Waard ook door

Kira Toussaint bereikte de halve finales van de 100 meter rugslag. De houdster van het Nederlands record (58,65), die op de eerste dag van het titeltoernooi goud veroverde met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrij, zette in de series de achtste tijd neer: 1.00,50.

Kira Toussaint

Dat was 0,11 sneller dan landgenote Maaike de Waard die zich ook onder de laatste zestien schaarde. Claire Curzan was de snelste in de series. De Amerikaanse titelfavoriete tikte aan in 59,72.

Op de 1.500 meter vrije slag bleef Imani de Jong achter in de voorronde. De 21-jarige langeafstandszwemster werd met 16.43,55 twintigste.

Van Westering negende

Bij de mannen plaatste Kai van Westering zich op 100 meter rugslag ook voor de halve finales. De 20-jarige zwemmer werd geboren in Spanje, groeide op in Frankrijk, studeert in de VS, maar zwemt voor Nederland.

Hij liet met 53,84 in de series de negende tijd noteren. De 19-jarige Zuid-Afrikaan Pieter Coetze was de snelste in 53,32.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl