Nyls Korstanje
NOS SportAangepast

Korstanje en Steenbergen soeverein naar halve finales WK zwemmen

Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen hebben zich bij de WK langebaan zwemmen in Doha moeiteloos geplaatst voor de halve finales. Korstanje deed dat op de 50 meter vlinderslag, Steenbergen op de 200 meter wisselslag.

Arno Kamminga en Caspar Corbeau bereikten de halve finales op de 100 meter schoolslag. De 22-jarige Corbeau zwom met 59,38 de vierde tijd, titelkandidaat Kamminga deed het iets rustiger aan met de gedeeld zesde tijd (59,61). De Amerikaan Nic Fink was de snelste in 59,19.

Korstanje de snelste

Korstanje, vorig jaar bij de WK nog twaalfde op de 50 meter vlinderslag, was met 23,02 de snelste in de series. Hij was 0,01 seconden sneller dan de Amerikaan Michael Andrew, die in 2022 brons pakte op deze afstand.

"Over deze race heb ik niks te klagen. Ik vind het fijn dat de kop er nu af is", aldus Korstanje. "Ik heb de afgelopen nachten slecht geslapen door een verkoudheid, maar dat is dus blijkbaar maar een gevoel."

Steenbergen doet aan 'energiemanagement', Kamminga 'op oorlogspad'

Door de naderende Olympische Spelen is het deelnemersveld in Doha niet al te sterk. Van de top zes van de afgelopen WK op de 50 meter vlinderslag is alleen zilverenmedaillewinnaar Diogo Ribeiro weer van de partij.

Derde tijd voor Steenbergen

De 24-jarige Steenbergen zwom in de series met 2.11,45 de derde tijd. De beste zestien van het deelnemersveld gingen door. De Amerikaanse titelverdedigster Kate Douglass was verreweg de snelste in 2.10,01.

"Douglass staat los van de rest, maar daarna zijn er vijf tot zes zwemsters die 2.09 kunnen zwemmen. Voor mezelf hoop ik dat een persoonlijk record erin zit", aldus de Friezin, die haar Nederlands record vorig jaar april op 2.09,13 zette.

Marrit Steenbergen

De halve finales voor Korstanje, Steenbergen Kamminga en Corbeau staan voor vanavond op het programma. Ook zwemt Steenbergen dan de finale van de 4x100 meter vrije slag. De voorronde liet ze over aan Kim Busch, Milou van Wijk, Janna van Kooten en Kira Toussaint.

De strijd om de medailles op de 200 meter wisselslag voor vrouwen, de 50 meter vlinderslag en de 100 meter schoolslag voor mannen vindt maandagavond plaats.

Steenbergen eindigde bij de vorige WK op de zevende plaats. Vier van de acht finalisten van toen zijn er nu niet bij. Zij laten met het oog op de Olympische Spelen het toernooi in Qatar schieten.

De Jong niet naar finale

Op de 400 meter vrije slag lukte het Imani de Jong niet om de finale te bereiken. De 21-jarige Nederlandse noteerde in de voorronde de zestiende tijd (4.14,20) en was daarmee ver verwijderd van de acht snelsten die doorgingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl