De brokstukken op het spoor in Berghem werden vanochtend na het ongeluk geborgen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Carnavalsclub met de schrik vrij na botsing met trein: 'Alle geluk gehad'

De schrik zit er nog goed in bij de Berghemse carnavalsvereniging De Centrumknollen nadat een trein gisteravond laat tegen een wagen van de vereniging was gebotst. De machinist raakte gewond, alle aanwezige leden bleven ongedeerd. "We hebben echt al het geluk van de wereld gehad."

Het ongeluk gebeurde vlak voor middernacht op een spoorwegovergang. De vereniging kwam terug van een carnavalsoptocht en was onderweg naar de bouwhal, die net aan de andere kant van de spoorwegovergang staat, vertelt voorzitter Willem van Kreij van de carnavalsvereniging.

"We liepen net met de wagen het spoor op, toen de bellen van de overweg begonnen te rinkelen", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Je hebt dan nog zo'n twintig seconden om van het spoor te gaan."

'Gelukkig stond er niemand meer op het spoor'

En dat ging volgens Van Kreij lastig. Tijdens de carnavalsoptocht van Berghem worden alle wagens niet getrokken door een tractor, maar geduwd. De bewuste carnavalswagen moest dus ook terug naar de bouwhal worden geduwd. "Je moet de wagen daar een flinke helling op duwen en zo'n carnavalswagen heeft een behoorlijk gewicht", zegt hij.

Er is volgens de voorzitter met man en macht geduwd, maar zonder succes. De trein van Den Bosch richting Nijmegen reed volgens hem vol op de aanhanger achter de carnavalswagen. Daar stond het aggregaat op dat alle lampjes op de wagen van stroom voorziet.

"Tegelijkertijd kwam een trein van de andere kant. Die reed vol over de brokstukken. Gelukkig stond er niemand meer op het spoor", verzucht de voorzitter. De machinist is naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe het slachtoffer eraan toe is.

De trein en de carnavalswagen raakten bij het ongeluk zwaar beschadigd:

Botsing carnavalswagen en trein bij Berghem

De carnavalsvereniging had van tevoren aan ProRail moeten melden dat ze met hun wagen het spoor wilden oversteken. De spoorbeheerder kan dan maatregelen nemen, zoals treinen even langzamer laten rijden.

Van Kreij wist dat niet, zegt hij tegen Omroep Brabant. "We hoorden pas vannacht van die regels. Het gaat ook al dertig jaar goed."

Onderzoek

Na het ongeluk werd het treinverkeer tussen Oss en Wijchen gestremd voor onderzoek en herstelwerkzaamheden. Sinds het begin van de middag rijden op het traject weer treinen.

De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn ingeschakeld.

Voorzitter Dimitri van Gaal van Stichting Carnavalsviering Berghem laat aan het Brabants Dagblad weten het onderzoek naar het ongeluk af te wachten. Over de vraag of het ongeluk voorkomen had kunnen worden, wil hij bij de regionale krant niet veel kwijt. "Er zijn altijd risico's en dit is er een van. We komen elk jaar hier over het spoor en het is alle jaren goed gegaan. Ja, er komt een onderzoek naar de toedracht. We wachten af."

Volgens Van Kreij zijn de bouwers enorm geschrokken van het ongeluk. "We hebben gisteren bij elkaar gezeten en gaan dat vandaag weer doen. We zijn hier echt van onder de indruk. Maar we hopen vooral dat de machinist er weer bovenop komt.

Advertentie via Ster.nl