Haller schiet Ivoorkust naar de Afrikaanse titel

Haller schiet thuisland Ivoorkust na bizar toernooi naar winst Afrika Cup

Ivoorkust heeft in Abidjan beslag weten te leggen op de Afrika Cup. Het thuisland won in de finale met 2-1 van Nigeria. Sebastién Haller was kort voor tijd de matchwinner en bezorgde de Ivorianen zo de derde Afrikaanse titel in de geschiedenis.

Dat Ivoorkust de titel haalde, zal Jean-Louis Gasset niet hebben verwacht. De bondscoach werd na de matige groepsfase ontslagen. Toch plaatste Ivoorkust zich als een van de beste nummers drie nog voor de volgende ronde. De opvolger van Gasset werd assistent Emerse Faé, die nu dus in eigen land de titel opeist.

Troost-Ekong belangrijk

Na zeven minuten was er de eerste kans. Een inzet van Haller, uit een voorzet van Simon Adingra, gleed net voor de paal langs. Nigeria werd vervolgens ook een paar keer dreigend, maar de grootste kans was na 34 minuten voor Adingra. Hij stoomde op over links, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Stanley Nwabili van Nigeria.

De eerste echt grote kans voor Nigeria leverde meteen een treffer op. Aanvoerder William Troost-Ekong, geboren Haarlemmer en oud-speler van FC Groningen en FC Dordrecht, kopte de bal na 38 minuten schitterend achter de Ivoriaanse doelman Yahia Fofana.

Troost-Ekong kopt de bal fraai in de bovenhoek

Kort na rust was Ivoorkust dreigend via Max Gradel, maar omdat de bal via de benen van Calvin Bassey ging kon doelman Nwabili deze eenvoudig oprapen. Na een uur spelen was Ivoorkust opnieuw gevaarlijk. Adingra chipte de bal voor, maar de kopbal van Franck Kessié miste kracht.

Niet veel later, in de 62ste minuut, scoort Kessié alsnog. Hij kopte een corner bij de tweede paal onberispelijk binnen uit een corner van uitblinker Adingra: 1-1.

Kessié viert zijn gelijkmaker

In de 74ste minuut probeerde Haller het op spectaculaire wijze, maar zijn omhaal verdween redelijk ver naast het doel. Toch werd Haller nog het goudhaantje.

De voormalige spits van FC Utrecht en Ajax scoorde door goed naar de eerste paal te lopen. Het was opnieuw Adingra die verantwoordelijk was voor de assist, Haller tikte met een lenige beweging binnen.

Ibrahim Sangaré, voormalig middenvelder van PSV, viel in de tweede helft in bij Ivoorkust. Hij mocht het feestje met de spelers vieren op het veld, terwijl het publiek op de tribunes uitzinnig was van vreugde.