Alexander Stubb
NOS Nieuws

Centrumrechtse Stubb wint na tweede ronde presidentsverkiezingen in Finland

Oud-premier Alexander Stubb heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Finland gewonnen. Met 90 procent van de stemmen geteld heeft Stubb 52,3 procent van de stemmen gekregen. Stubb vertegenwoordigt de liberaal-conservatieve Nationale Coalitiepartij en heeft inmiddels de overwinning opgeëist.

Liberaal Pekka Haavisto, onafhankelijke kandidaat maar eerder verbonden aan De Groenen, volgt met 47,9 procent. Hij heeft zijn verlies toegegeven. "Dit lijkt op verlies", zei hij.

Stubb en Haavisto waren op voorhand de belangrijkste kanshebbers bij de verkiezingen om Sauli Niinistö op te volgen. Na twee ambtstermijnen van zes jaar was hij niet meer herkiesbaar.

Twee weken geleden kreeg geen van de negen kandidaten meer dan de helft van de stemmen, waardoor vandaag een tweede stemmingsronde nodig was tussen de twee koplopers uit de eerste ronde. Dat waren Stubb en Haavisto.

Stubb was tussen 2014 en 2015 al eens premier van Finland. Daarvoor was hij minister van Buitenlandse Zaken en minister van Buitenlandse Handel.

Russische dreiging thema

Defensie en de Russische dreiging waren de grote thema's tijdens de verkiezingen. Die dreiging is sinds de invasie in Oekraïne groter geworden en dat leidde tot het Finse NAVO-lidmaatschap. De spanningen met Moskou zijn daarna verder toegenomen. Rusland dirigeert onder meer veel vluchtelingen naar de grens met Finland. Die grens is sinds november gesloten.

In verschillende televisiedebatten in aanloop naar de verkiezingen sprak Stubb harde woorden richting Rusland. Ook Haavisto sprak zich fel uit tegen Moskou.

De huidige president Niinistö had lang goede banden met het Kremlin. Aan het einde van zijn twee ambtstermijnen sloeg die toon helemaal om en werd Niinistö juist een van de felste critici van Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl