Gesloten Vaalimaa-grensovergang tussen Finland en Rusland
NOS Nieuws

Finland: ondanks gesloten grens nog altijd illegale migratie uit Rusland

Ondanks de gesloten grens met Rusland blijven er volgens de Finse regering mensen illegaal het land binnenkomen vanuit het buurland. Volgens de Finse minister van Buitenlandse Zaken ging het afgelopen week om zeker vijftien migranten, meldt het Duitse persbureau DPA. "Dat is niet alleen illegaal, maar ook zeer gevaarlijk bij min 20 graden en diepe sneeuw", zei minister Valtonen.

Finland, dat het afgelopen jaar lid werd van het NAVO-bondgenootschap, verlengde de grenssluiting met Rusland deze maand tot 11 februari. Het land vreest dat heropening van de grens leidt tot een toestroom van migranten uit Rusland. Finland deelt een grens van ruim 1300 kilometer met Rusland en begon in november geleidelijk met het sluiten van zijn grensovergangen.

Volgens Valtonen is gebleken dat er tussen de migranten uit Rusland veel mensen met een crimineel verleden zitten. "De Russen sturen ons zelfs mensen die betrokken waren bij oorlogsmisdaden." Zij zouden voor de keuze zijn gesteld om naar Finland te gaan of in Oekraïne te vechten. De minister wijst op het gevaar "dat Moskou de ondergedoken Russen gebruikt voor spionage of sabotage".

In november begon Finland met het sluiten van grensovergangen met Rusland:

Grensovergangen tussen Finland en Rusland dicht: 'Ik wilde mijn kleinzoon zo graag zien'

De minister omschrijft de veiligheidssituatie als ernstig. "We verwachten dat Rusland zal blijven proberen Finland en Europa te destabiliseren", zei Valtonen. Na de inval van Rusland in Oekraïne twee jaar geleden koos haar land er na jarenlange neutraliteit voor om, samen met Zweden, het NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Door de toetreding van Finland is de grens tussen de NAVO en Rusland in lengte verdubbeld.

Zweedse NAVO-toetreding

Zweden is nog altijd in afwachting van het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap. Deze week stemde het Turkse parlement na aanhoudende bezwaren van de Turkse president Erdogan in met de toetreding van Zweden.

Alleen NAVO-lid Hongarije moet nu nog instemmen. De Hongaarse premier Orbán gaf deze week te kennen voorstander te zijn van de toetreding van Zweden en het parlement te manen het voorstel snel goed te keuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl