NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 7/2: Plasterk overlegt met fractievoorzitters • Krijgt Poetin een tegenkandidaat?

Goedemorgen! Vanavond gaat informateur Plasterk praten met de fractievoorzitters van de onderhandelende partijen over de ontstane situatie, nu Pieter Omtzigt heeft laten weten niet verder te willen praten over een traditioneel kabinet.

Het weer: na de hevige regen van vannacht wordt het vandaag overdag droger, met in de kustgebieden soms wat zon. Het wordt met 6 tot 8 graden minder zacht dan de afgelopen dagen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Informateur Plasterk heeft een uitnodiging verstuurd naar de fractievoorzitters van de vier politieke partijen die aan de onderhandelingstafel zaten, om vanavond te praten over het opstappen van NSC. NSC-leider Omtzigt zal daar niet verschijnen, heeft hij gisteren al laten weten. Hij wacht het verslag van Plasterk af.
  • In Rotterdam dient de pro-forma zitting in de zaak rond een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die wordt verdacht van lekken naar de Marokkaanse inlichtingendienst.
  • De Russische kiescommissie beslist over het lot van oppositiekandidaat Boris Najezdi. Mag hij meedoen aan de verkiezingen en het opnemen tegen president Poetin?
  • En in Florida zou vanochtend klimaatsatelliet PACE worden gelanceerd, maar die lancering is op het laatste moment uitgesteld. De weersomstandigheden zijn te slecht volgens NASA. De geplande lancering is doorgeschoven naar donderdag. De satelliet moet antwoord geven op de vraag welke rol wolken en aerosolen spelen in de opwarming van de aarde. Er zit ook een Nederlands instrument in.

Wat heb je gemist?

NSC staat nog steeds open om onderhandelingen te voeren over een kabinet, maar niet "in deze ronde". Dat zei NSC-leider Omtzigt in het RTL-programma Humberto, nadat hij zich gisteravond met zijn partij had teruggetrokken uit deze ronde van de formatie.

Met welke partijen de onderhandelingen nu dan gevoerd moeten worden, liet Omtzigt in het midden. Hij liet doorschemeren dat het ook met "een andere groep" kan zijn en dat het nog steeds zijn voorkeur heeft om een minderheidskabinet te vormen.

NSC noemde het uitblijven van actuele informatie van de overheid over de staat van de financiën een belangrijke reden om op te stappen. "Je bent er weken over aan het praten. Als je niet eens weet dat de stukken op tafel liggen, is er geen fundament", zei Omtzigt daarover bij Humberto.

Op de vraag of hij denkt dat informateur Plasterk stukken heeft achtergehouden, zei Omtzigt dat hij de informatie "eerder had willen hebben". Omtzigt: "Ik wist gisteren nog niet eens van het bestaan van de brieven".

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na een conflict over geld heeft platenmaatschappij Universal Music veel muziek van het platform gehaald. Dat heeft grote gevolgen voor tiktokkers en voor artiesten, merkte ook de Nederlandse TikTokker Sara:

Tiktokkers balen van verwijderde muziek: 'Je kan er niks meer mee'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl