Houtkachel vaker aan vanwege hoge gasprijs
Bijna een op de drie mensen met een houtkachel zei vorig jaar dat ze meer hebben gestookt dan eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Belangrijkste reden was de hoge gasprijs.
Nederland telt 1,2 miljoen huishoudens met een houtkachel. Het CBS bevroeg mensen tussen februari en april vorig jaar over hun stookgedrag van de voorafgaande twaalf maanden. 30 procent zei dat ze meer waren gaan stoken.
Zeker voor mensen die minder te besteden hebben, speelden de hoge kosten voor gas mee. Ruim een kwart van de huishoudens met een "lage welvaart" én een houtkachel zei zich genoodzaakt te voelen om op hout te stoken om zo hun huis op koude dagen te verwarmen. Bij mensen met meer geld speelde dit minder, namelijk bij 7 procent van de ondervraagden.
Overigens stookten niet alle kachelbezitters meer. 19 procent zegt juist minder op hout te hebben gestookt. Bijna de helft van deze groep zegt minder te stoken om het milieu te ontzien.
Ook houthandelaar Gerrit Verhoef uit Schoonrewoerd merkt dat het animo voor hout groot is. "Er zijn best klanten die afvallen, maar ik zie ook genoeg nieuwe gezichten hier. Onze omzet neemt al jaren toe. En ik hoor ook van de kachelzaken dat ze de afgelopen jaren heel veel houtkachels hebben verkocht. Als je een goede kachel hebt en schoon hout, en je stookt op de juiste manier, is er volgens mij weinig aan de hand."
Verhoef zit al veertig jaar in het hout. Hij kent wel wat voorbeelden van "mensen uit de stad" die niet meer bij hem komen: "Die zeggen: 'Ik stop met stoken, ik word in de buurt toch een beetje afgeschilderd als aso. Daar heb ik geen trek in.'"
De prijs van een kuub haardhout ligt inmiddels op 125 euro. "Die prijs is inderdaad behoorlijk gestegen. Maar wat wordt er niet duurder? Het komt ook doordat biomassacentrales hout opkopen. Die betalen er een goede prijs voor. Dat is natuurlijk wel concurrentie voor ons. Wij komen daardoor wat moeilijker aan hout en dat drijft de prijs op."
Landelijk verbod
Voor de voorzitter van het Comité Schone Lucht, Fenna Swart, komt de toename van houtstook niet als een verrassing. "De mensen die bij ons zijn aangesloten merken duidelijk dat er afgelopen jaar meer wordt gestookt in hun buurt", zegt ze.
De organisatie ziet graag een landelijk of Europees verbod op het stoken van hout. "Het idee dat je hout op een goede manier kunt stoken is echt onzin. Inmiddels is duidelijk dat de ultrafijnstof die vrijkomt bij het stoken niet te filteren is. Ook weten we dat het de luchtverontreiniging die het oplevert in verband wordt gebracht met tal van gezondheidsklachten."