Djokovic en Alcaraz melden zich in Saudi-Arabië in oktober
NOS Sport

Tennistop naar Saudi-Arabië: 'Niet gek, maar speeldata kunnen curieus zijn'

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

  • Sander Maassen van den Brink

    redacteur NOS Sport

Roger Davids, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), denkt dat het aangekondigde en veelbesproken demonstratietoernooi in oktober in Saudi-Arabië met Novak Djokovic en Rafael Nadal weinig impact zal hebben.

"Demonstratietoernooien hebben echt een andere status. Het heeft ook minder publiciteitswaarde. Uiteindelijk hoop ik dat dit soort landen gaan meebewegen met hoe wij in het Westen met elkaar omgaan, zodat iedereen zichzelf kan zijn", aldus Davids, die ook in het bestuur zit van de Internationale Tennis Federatie (ITF).

Opmerkelijk

De timing van het demonstratietoernooi '6 Kings Slam', waaraan naast Djokovic en Nadal ook de toppers Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev en Holger Rune meedoen, is opmerkelijk: midden in het lopende seizoen.

Olivier van Lindonk, de Nederlandse manager van Daniil Medvedev, wil nog niet ingaan op de vraag waarom de Rus de keuze voor dit toernooi heeft gemaakt. Hij wil pas reageren als het toernooi alle details bekend heeft gemaakt.

Het toernooi in Riyadh, waar geen punten te verdienen zijn, heeft nog geen specifieke datum, maar zal naar verwachting ingepland worden tussen de masterstoernooien van Shanghai (2-13 oktober) en Parijs (28 oktober-3 november).

Tussen de masterstoernooien van Shanghai en Parijs in zijn vier kleinere toernooien: in Antwerpen, Astana, Basel en Wenen. Die evenementen kunnen deelname van Djokovic, Nadal, Alcaraz, Sinner, Medvedev en Rune nu welhaast vergeten.

Curieus

Toch kijkt Davids niet raar op van het Saudische demonstratie-evenementtoernooi. "Het hele jaar door zijn er demonstratietoernooien. Het is niet gek dat dit in andere delen van de wereld plaatsvindt. Maar dit is er wel een van een andere orde, hier doet de complete wereldtop aan mee."

De KNLTB-voorzitter denkt dat de '6 Kings Slam' en de ATP-toernooien elkaar niet snel zullen bijten. "De topspelers zullen niet snel een '250-toernooi' (zoals Antwerpen en Astana, red.) spelen. Maar als '1000-toernooi' (Shanghai en Parijs, red.) verwacht je dit soort spelers wél, die toernooien zullen het niet op prijs stellen als ze niet komen. Als het demonstratietoernooi tegelijk valt met Parijs, zou dat heel curieus zijn."

Toptennissers zijn verbonden aan de mondiale tennisbond ATP en hebben zodoende ook verplichtingen. Zo moeten zij deelnemen aan de masterstoernooien. De ATP heeft nog niet gereageerd op de komst van het Saudische evenement.

Tennissen in Saudi-Arabië is lucratief. Volgens Engelse media ligt er omgerekend 5,6 miljoen euro klaar voor de winnaar. Dat bedrag is hoger dan het prijzengeld van Wimbledon.

Alcaraz tijdens een eerdere demonstratiewedstrijd in Saudi-Arabië

Er is ook niks tegen deelname van de spelers te doen, zegt Davids. "Als spelers daar willen spelen en ze krijgen dat aangeboden, dan kun je er in praktische zin weinig tegen doen. De profs maken zo hun keuzes."

Het is overigens niet het eerste 'grote' tennistoernooi in Saudi-Arabië. De Next Gen ATP Finals worden vanaf dit jaar in Jeddah gehouden. De tennissers staan ook niet onwelwillend tegenover spelen in Saudi-Arabië, bleek eerder.

Tallon Griekspoor zei: "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit niet interessant is voor ons, ook omdat wij misschien wel meer horen te verdienen als je het tennis met andere sporten vergelijkt." Nick Krygios: "Hoe eerder, hoe beter".

Tennislegende Billie Jean King zei dat ook de vrouwen moeten spelen in het land dat wordt bekritiseerd om de mensenrechten. "Ik geloof heel erg in betrokkenheid als je iets wilt veranderen", aldus de Amerikaanse. "Als je geen mensen ontmoet en je de discussie niet wil voeren om dingen te veranderen, dan zal er ook niets veranderen."

Saudische fans

En Djokovic en Nadal zelf, wat zeggen zij van het evenement? "Ik ben blij om voor al mijn Saudische fans te kunnen spelen", liet Djokovic optekenen. En Nadal, die onlangs een eigen tennisacademie heeft geopend in Riyadh: "Ik heb er ongelooflijk veel zin in."

Medvedev: "De beste spelers van de wereld allemaal op dezelfde plek, dat is opwindend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl