Pro-Palestijnse demonstrant bij de McDonald's in Frankrijk
NOS Nieuws

Omzet McDonald's valt tegen: 'Komt door boycot Midden-Oosten'

McDonald's heeft een tegenvallend kwartaal achter de rug. De totale omzet van het bedrijf steeg in het vierde kwartaal wereldwijd met 8 procent naar 6,4 miljard dollar. Er was gerekend op 100 miljoen meer.

De kipnuggets en hamburgers gingen volgens het bedrijf vooral in het Midden-Oosten minder vaak over de toonbank, vanwege een oproep tot een boycot door pro-Palestijnse activisten.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël ijveren activisten voor een boycot van grote multinationals. De groep Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) richt zich naar eigen zeggen op bedrijven die Israël steunen of die banden hebben met dat land. Volgens de groep heeft McDonald's gratis maaltijden uitgedeeld aan Israëlische militairen.

Topman Chris Kempczinski sprak dat tegen en zei dat er "desinformatie" werd gedeeld over het bedrijf." Kempczinski zei vorig jaar al dat McDonald's een "aanzienlijke zakelijke impact ervaart als gevolg van de oorlog".

Meer multinationals doelwit

BDS is al zo'n twintig jaar actief. De groep heeft ook internationale artiesten opgeroepen niet in Israël op te treden. Bedrijven als Zara, Starbucks en Ben & Jerry's zijn ook mikpunt van de boycot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl