NOS Wielrennen

Wereldkampioen Van Empel richt zich nu op Ronde van Vlaanderen: 'Maar eerst genieten'

Fem van Empel, Lucinda Brand en Puck Pieterse. Dezelfde namen als vorig jaar in Hoogerheide vulden vandaag het Oranje-podium bij het WK veldrijden in het Tsjechische Tábor. Brand was blij met zilver, Pieterse baalde van brons. En winnares Van Empel? Die klonk vooral zelfbewust.

"Mocht ik vandaag niet gewonnen hebben, dan was mijn seizoen ook geslaagd", aldus Van Empel. "Dit is gewoon een supermooie beloning. Weer een jaar in deze mooie trui".

Het hele veldritseizoen is Van Empel al zo goed als ongenaakbaar. Vooraf werd gesuggereerd dat haar eigen nervositeit misschien wel de grootste tegenstander zou kunnen zijn op het WK in Tábor. Van zenuwen was dit keer geen sprake.

"Gisteren had ik het er nog met de mensen met wie ik was over dat ik zo ontspannen was. En dat dát misschien wel mijn valkuil zou kunnen zijn: dat ik te ontspannen aan de start zou staan. Maar ik heb toch de juiste scherpte weten te vinden. Misschien heb ik nu de juiste balans gevonden tussen een beetje druk en presteren".

Van Empel veruit de sterkste bij WK veldrijden: 'Dit rondje lag me gewoon'

Zo dominant als de 21-jarige renster uit Maaskantje vandaag tekeerging, zagen we zelden. Na nog geen kilometer reed ze weg bij haar concurrenten en was het pleit beslecht. "Ik probeerde vanaf de start mijn eigen ding te doen. Ik kon amper iets horen, hoorde alleen maar geschreeuw. Het is lastig om dan geconcentreerd te blijven."

In een mum van tijd reed ze een voorsprong van meer dan een minuut bijeen. Verbaasde dat Van Empel? "Een beetje wel. Maar dit was ook een rondje dat super op mijn lijf geschreven was. Ik probeerde gewoon op de 'powerstukken' te versnellen en zo mijn voorsprong uit te bouwen. Ik heb veel bergop getraind en dat betaalt zich nu uit."

Brand blij met zilver achter ijzersterke Van Empel: 'Hoogst haalbare'

'Power' is normaal ook een kwaliteit van Lucinda Brand. Maar nu moest de niet helemaal fitte Dordtse haar meerdere erkennen in Van Empel. "Natuurlijk probeerde ik bij Fem te blijven, maar zij is gewoon een klasse apart."

"Het is puur kracht en dan komt er niets anders bij kijken dan zo hard mogelijk fietsen. Dan is tweede het hoogst haalbare. En daar ben ik heel blij mee."

Puck Pieterse was juist teleurgesteld met haar derde plaats. De nummer twee van vorig jaar werd ziek in aanloop naar het WK. Of het daaraan lag? "Dat zullen we nooit weten. Het parcours liegt niet. Er was er vandaag duidelijk één sterker."

Teleurstelling overheerst bij Pieterse na brons op WK: 'Parcours liegt niet'

Die ene was natuurlijk Van Empel, die deze winter nog een veldrit zal rijden. Na een korte vakantie begint ze aan haar eerste volwaardige seizoen op de weg. Met haar ploeg Visma-Lease a bike heeft ze 'een mooi programma uitgestippeld'.

"Ik zal van start gaan in Gent-Wevelgem en daarna de Ronde van Vlaanderen. Dat is zeker een mooi vooruitzicht. Maar nu eerst even genieten."

Bekijk hieronder de samenvatting van het WK veldrijden voor vrouwen in Tábor.

Ongenaakbare Van Empel prolongeert wereldtitel veldrijden, Brand en Pieterse op podium

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl