NOS Wielrennen

Weer oranje boven bij WK veldrijden? Van Empel favoriet, Pieterse springt over balken

Nederlandse veldrijdsters domineren WK sinds 2020

Kan Fem van Empel ook verliezen? Het lijkt deze crosswinter bijna van niet. De 21-jarige veldrijdster staat daarom vanmiddag als torenhoog favoriet aan de start bij de WK veldrijden in het Tsjechische Tábor, waar ze op jacht gaat naar haar tweede wereldtitel op rij.

Toch won Van Empel niet álles. Van de negentien veldritten die ze deze winter reed, kwam ze zeventien keer als eerste over de streep. Twee keer werd ze verslagen door rivale Puck Pieterse.

Maar de vraag is of Pieterse dat vandaag nog een keer lukt, zo vertelt ze voorafgaand aan de race:

Pieterse begint 'zonder verwachtingen' aan WK veldrijden: 'Ga alles geven wat erin zit'

Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Manon Bakker wonnen dit seizoen ook een of meerdere wereldbekerwedstrijden, maar alleen wanneer Van Empel niet aan de start stond.

Vijfde Nederlandse zege op rij?

Ook als Van Empel niet wint, is de kans wel levensgroot dat de regenboogtrui in Tábor voor de vijfde keer op rij naar een Nederlandse vrouw gaat.

Fem van Empel gaat op een zwaar parcours voor een nieuwe zege. Dat vindt ze mooi, zegt ploegleider Jan Boven:

Ploegleider Van Empel: 'Het wordt zwaar, dat vindt ze leuk'

Van serieuze buitenlandse concurrentie is het hele seizoen al nauwelijks sprake: alle veertien wereldbekerwedstrijden werden door een Nederlandse renster gewonnen. En vrijdag meldde de Hongaarse Blanka Vas, misschien wel de enige die zich tussen de Oranje-vrouwen had kunnen mengen, zich ook nog ziek af.

Laatste vijf winnaars WK veldrijden (v)

2023 Fem van Empel
2022 Marianne Vos
2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Sanne Cant (Bel)

Brand, die de laatste zes WK's op het podium eindigde, was vorig weekend nog vol vertrouwen. "Iedereen staat zaterdag weer op nul, alles is mogelijk", zei de wereldkampioene van 2021 na de laatste wereldbeker in Hoogerheide.

Maar ook Brand twijfelt over haar vorm, vertelt ze zaterdag:

Brand twijfelt of ze Van Empel kan kloppen: 'Weet niet of ik op mijn best ben'

Pieterse had een mindere voorbereiding. Op trainingskamp in Spanje werd ze vorige week ziek, vorig weekend was ze nog maar net hersteld. Ook Alvarado was niet fit in Hoogerheide: bij de wereldkampioen van 2020 speelde haar rug weer op.

Pieterse springt over hoge balken

Vrijdag verkende de Nederlandse selectie het parcours in Tábor. Een paar uur later plaatste Pieterse een video van haar verkenning op Youtube, zoals ze sinds vorig seizoen voor elke belangrijke wedstrijd doet.

Af en toe meezingend met Taylor Swift maakte de technisch vaardige Pieterse, die komende zomer ook olympisch mountainbikegoud zal najagen, kennis met het WK-rondje.

Puck Pieterse springt over de hoge balken in Tábor

"Het is heel erg ijzig", concludeerde Pieterse voordat ze bij de lastigste hindernis kwam. In Tábor moeten de rensters en renners twee hoge balken over. Niets nieuws voor de veldrijders, maar in Tsjechië zijn ze nog wat hoger dan normaal en loopt de strook ernaartoe ook nog eens omhoog.

Die balken zijn een specialiteit van Pieterse. Niemand van de vrouwen springt er zo overheen als zij, maar bij haar eerste poging reed Pieterse tegen de plank aan. Aan het einde van de video is te zien hoe ze eroverheen hopt. Zal dat zaterdagmiddag het verschil maken?

Na de laatste wereldbekerwedstrijd, vorige weekend in Hoogerheide, spraken we met de Nederlandse concurrenten van Van Empel. Bekijk de reportage hieronder.

Uitdagers van Van Empel beseffen voor WK veldrijden: 'Zij is torenhoog favoriet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl