NOS Wielrennen

Is topfavoriet Van Empel te stoppen op WK veldrijden? 'We staan daar allemaal op nul'

Uitdagers van Van Empel beseffen voor WK veldrijden: 'Zij is torenhoog favoriet'

In aanloop naar de WK veldrijden zijn de cijfers van deze winter uit Nederlands oogpunt weer duizelingwekkend: alle grote wedstrijden werden - tot nu toe - door Nederlandse vrouwen gewonnen.

Veertien wereldbekerwedstrijden: veertien Nederlandse zeges. Zeven wedstrijden in de Superprestige: zeven keer won een Nederlandse renster. Zes ritten in de X2O-trofee dan? Zes keer kwam Fem van Empel als eerste over de streep.

In alle 27 veldritten in die drie grote klassementen bij elkaar eindigde negen keer een renster uit een ander land in de top drie. Toegegeven, de negen podiumplaatsen zijn een sterke verbetering ten opzichte van vorig jaar voor 'de rest van de wereld. Toen werden alle podiumplekken in de grote veldritten bezet door Nederlandse rensters.

Allemaal hetzelfde doel

Maar ondanks opkomend talent uit andere landen is het niet gek om te stellen dat de strijd om de regenboogtrui zal uitdraaien op een strijd binnen het Nederlandse kamp. Gevraagd naar haar doel voor de WK in het Tsjechische Tabor verwoordt Lucinda Brand het zo: "Ik ga met het doel waar half Nederland mee gaat: om daar te winnen."

  • ANP
    Fem van Empel veegt het stof van de schouder na weer een zege.
  • ANP
    Lucinda Brand: Nederlands kampioen in Hoogeveen.
  • ANP
    Ceylin del Carmen Alvarado (l) en Puck Pieterse.

Brand is met deze winter twee wereldbekerzeges en de Nederlandse titel op voorhand niet de WK-favoriet. Maar de 34-jarige Dordtse voelt zich goed en weet dat alles mogelijk is. "Ik kan niet ontkennen dat ik me goed voel", zei ze zondag na de 'generale repetitie' in Hoogerheide. Zo goed zelfs, dat ze er niet over twijfelt dat het mogelijk is de grote favoriet te kloppen.

"Je hebt maar één wedstrijd nodig", stelt Brand, de nummer drie van vorig jaar en wereldkampioene van 2021, met een grijns. "We staan daar weer allemaal op nul. En natuurlijk is zij de torenhoge favoriet, maar uiteindelijk is alles mogelijk."

Die torenhoge favoriet is Fem van Empel, 21 jaar en regerend wereld- en Europees kampioene. In het weekend voor de WK zegevierend in de Flandriencross in Hamme en de afsluitende wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide.

'Alleen even goede benen meenemen'

Haar status na zeventien overwinningen in negentien wedstrijden verandert niets aan haar voorbereiding op de mondiale titelstrijd. "Ik bereid me gewoon voor zoals voor iedere andere wedstrijd. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen", aldus Van Empel. "Ik heb er het volste vertrouwen in. Zaterdag alleen even goede benen meenemen en dan proberen het af te maken."

Twee andere Nederlandse uitdagers kennen een moeizame aanloop naar Tabor. Puck Pieterse was afgelopen week ziek, bij Ceylin del Carmen Alvarado speelden rugproblemen weer op.

"Ik ben twee dagen echt even ziek geweest", zei Pieterse. "Dit weekend ging het beter. Ik kon in ieder geval weer eten en ben er overheen aan het komen. Maar er zat dit weekend nog geen versnelling op. Als je te ziek bent, moet je natuurlijk niet rijden. Maar het ging prima. Ik was goed uitgerust en in samenspraak met het team was het wel oké."

Bekijk hier de samenvatting van de afsluitende wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide, de 'generale' voor de WK:

Van Empel sprint naar winst in wereldbekerveldrit Hoogerheide, Brand derde

De 21-jarige Pieterse, dit jaar goed voor vier zeges, heeft goede hoop haar tweede plaats van de vorige WK te overtreffen. "Ik hoop dat het zaterdag weer goed is, dat het net goed getimed is. Iedereen heeft natuurlijk naar het kampioenschap toe getraind, dus het is niet zo dat er helemaal geen vorm is. Ik hoop woensdag nog wat intervalletjes te kunnen doen en dan ga ik met vertrouwen naar de WK."

Blessure 'domper' voor Alvarado

Bij de 25-jarige Alvarado is de stemming bedrukt, ondanks het winnen van het wereldbekerklassement. Dat teken van een stabiel hoog niveau gedurende de winter weegt niet op tegen haar rugblessure van nu.

"Het is natuurlijk wel een troost dat ik in ieder geval het wereldbekerklassement mee naar huis neem", zei Alvarado, die bij de afsluitende wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide na problemen met haar materiaal vijftiende werd.

"Na de pech met mijn ketting heb ik wat geforceerd om terug te komen. Het is lastig te zeggen wat dat betekent voor volgende week. Het zal afhangen van hoe de week verloopt. Het was natuurlijk wel een domper, zo vlak voor de WK. Dan zakt de moed je wel in de schoenen voor volgende week. Maar het zijn nog zes dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl