NOS WielrennenAangepast

Brand wint NK veldrijden met gebroken neus, Nieuwenhuis beste bij de mannen

Brand wint Nederlandse titel veldrijden, Pieterse en Worst mee naar podium

Lucinda Brand is voor de derde keer Nederlands kampioen veldrijden geworden. De 34-jarige Brand pakte in Hoogeveen vroeg de kop en reed weg bij haar voornaamste rivaal Puck Pieterse, die tweede werd.

Bij de mannen boekte Joris Nieuwenhuis een dominante zege. Pim Ronhaar en Lars van der Haar zorgden voor een volledig podium voor de Baloise-Trek Lions-ploeg.

Nieuwenhuis wint NK veldrijden voor ploeggenoten Ronhaar en Van der Haar

Wereldkampioene Fem van Empel sloeg het NK over, maar met onder anderen Brand, Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado stonden er bij de vrouwen meer dan genoeg grote namen aan de start.

Vorige week kwam Brand hard ten val bij de wereldbekerwedstrijd in Zonhoven, waarbij ze een gebroken neus opliep.

Pieterse kende de beste start en pakte meteen de kop. Alvarado nam na een vroege materiaalwissel de tweede plaats over, maar zag Brand snel weer voorbij komen. Brand zette door en pakte later in de openingsronde de leiding, na een klein foutje van Pieterse.

Alvarado moet lossen

Alvarado had het moeilijk in Hoogeveen. Ze kon het tempo van de snelste twee vrouwen niet bijbenen en lag al snel op ruime achterstand. Ook Annemarie Worst ging al snel voorbij aan Alvarado, en koerste richting het brons.

Brand reed solo richting de finish, terwijl Pieterse op eigen tempo ook zonder problemen richting de tweede plek koerste. Ze kwam binnen met 51 seconden achterstand.

Nieuwenhuis dominant

Bij de mannen was Mathieu van der Poel afwezig en sprongen de drie sterke mannen van Baloise-Trek Lions meteen weg bij de rest. Joris Nieuwenhuis pakte de kop en won.

Met Nieuwenhuis kan het NK eindelijk weer een nieuwe naam aan de erelijst toevoegen. Sinds 2007 werd de Nederlandse titel steeds gewonnen door Van der Poel, Lars van der Haar en Lars Boom.

Nieuwenhuis soleert naar NK-titel: 'Ik wist dat ik het zo moest doen'

In de tweede ronde kon Pim Ronhaar de aansluiting vinden bij Nieuwenhuis, terwijl Van der Haar mede door het vele loopwerk op ruime achterstand kwam.

Halverwege de race was het echter weer Nieuwenhuis die een groot gat wist te slaan, en probleemloos op zijn eerste nationale titel af reed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl