NOS WielrennenAangepast

Tien uit tien voor Van der Poel, ook Pieterse wint in Zonhoven na harde val Brand

Van der Poel ook in het zand van Zonhoven onaantastbaar: tiende zege op rij

Mathieu van der Poel heeft ook zijn tiende veldrit van het seizoen gewonnen. De regerend wereldkampioen veldrijden reed bij de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Zonhoven zijn zegetotaal onbedreigd de dubbele cijfers in.

Bij de vrouwen soleerde Puck Pieterse naar de winst, nadat Lucinda Brand, die soeverein aan kop ging, de strijd had gestaakt na een harde val op haar neus.

Brand hard onderuit, Pieterse wint wereldbekerwedstrijd in Zonhoven

Als enige van 'de grote drie' verscheen Van der Poel aan de start in Zonhoven. Wout van Aert rijdt alleen nog de wereldbekerwedstrijd in Benidorm en Tom Pidcock is ziek. De concurrentie voor Van der Poel kwam van onder anderen Nederlands kampioen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis en de Belgen Eli Yserbit en Laurens Sweeck,

Van der Poel bleef kalm in de eerste drie rondes in en rond de roemruchtige Kuil. Van der Haar en Sweeck verzetten het werk in de openingsfase waardoor een handvol renners zich losmaakte van de rest. Van der Poel reed drie rondjes met de kopgroep mee, sloeg daarna in korte tijd een flink gat en finishte met ruim twintig seconden voorsprong.

Na meerdere valpartijen van achtervolgers in het zand gingen Nieuwenhuis, Sweeck en Ronhaar uitmaken wie er op het podium naast Van der Poel mochten gaan staan. Nieuwenhuis bleek in de laatste ronde de sterkste van die drie en werd tweede, Ronhaar werd afgetroefd door Sweeck in de strijd om de derde podiumplek.

Drie op een rij voor Pieterse

Voor Pieterse betekende haar overwinning eerder in de middag haar derde wereldbekerzege op rij. Door materiaalpech vroeg in de wedstrijd moest zij in de achtervolging, maar ze kreeg de koppositie in handen na een harde val van Brand, die de strijd moest staken.

Puck Pieterse

Brand reed soeverein aan kop toen zij in de derde ronde op een relatief makkelijk stuk hard ten val kwam. Brands voorwiel schoof weg waardoor zij voorover met haar neus tegen de grond klapte. In tranen met een hand voor haar neus stapte ze uit de wedstrijd. Gevreesd wordt voor een gebroken neus.

Achter winnares Pieterse kwam Inge van der Heijden verrassend en dolblij als tweede over de streep en werd de Britse Zoe Bäckstedt derde.

Geen Van Empel en Alvarado

Wereldkampioene Fem van Empel sloeg de veldrit in Zonhoven over vanwege een trainingskamp met haar wegploeg. Ceylin del Carmen Alvarado had het wereldbekerklassement dit weekend kunnen beslissen, maar verscheen door een lichte rugblessure ook niet aan de start.

Alles wees er dus op dat het in Belgisch Limburg aan zou komen op een tweestrijd tussen Pieterse en Brand.

Tot de val van Brand leek juist Pieterse door pech benadeeld te worden. De 21-jarige regerend Nederlands kampioen kende de beste start en dook als eerste naar beneden in de kuil. Door het mulle zand zijn de afdaling van de kuil, de klim eruit en enkele stroken daarna de scherprechters van de cross.

Maar na haar snelle start moest Pieterse door een lekke achterband van fiets wisselen. Het kostte haar acht plekken en vooraan ging Brand er vandoor. In de twee rondes die volgden greep Pieterse elke kans om in te halen aan. Ze sprong, rende en versnelde haar weg naar de tweede positie om de achtervolging op Brand in te zetten.

Die hoefde er door de val van Brand niet te komen. Pieterse nam de leiding over en reed de resterende drie rondes zonder problemen naar de overwinning.

Lucinda Brand op Instagram

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl