NOS SchaatsenAangepast

Haasjes wint Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee, Snoek beste vrouw

Christian Haasjes heeft in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam geschreven. De 21-jarige schaatser uit Staphorst, onlangs nog derde bij de NK, was Stefan Wolffenbuttel en zijn oudere broer Ronald Haasjes na 200 kilometer in een sprint de baas op de Weissensee.

Bij de vrouwen ging de winst naar Tessa Snoek. De schaatsster uit Abcoude (24) was Arianna Pruisscher en Carla Ketellapper-Zielman (39), die dit jaar na vijf jaar afwezigheid terugkeerde op het ijs, te snel af in de massasprint.

Mannen

De sprint bij de mannen volgde aan het einde van een koers waarin veel gebeurde. Er ontstonden diverse kopgroepen die soms minuten voorsprong namen. Het trio ontsnapte met nog zo'n 15 kilometer te gaan uit een kopgroep van ongeveer twintig rijders.

Het drietal nam een voorsprong van maximaal vijftig seconden en dat bleek de beslissende slag.

Carla Ketellapper-Zielman, Ronald Haasjes, Tessa Snoek, Christian Haasjes, Arianna Pruisscher en Stefan Wolffenbuttel (vlnr)

Ronald Haasjes wilde niet gokken op zijn sprint en reed een marge van vijf seconden bijeen. Het gat werd al snel weer dichtgereden, waarna Christian Haasjes Wolffenbuttel in de laatste meters voorbij ging.

Haasjes is de opvolger van Crispijn Ariëns, die samen met Erik Hulzebosch, Peter de Vries en Frank Vreugdenhil het vaakst won (twee keer).

Snoek sterkste in de massasprint

De meeste aandacht bij de vrouwenrace ging uit naar de jonge Sofia Schilder. De net 18-jarige Noord-Hollandse reed bijna 150 kilometer aan de leiding en deed dat lange tijd zelfs alleen.

Haar maximale marge van dertien minuten liep rap terug toen het peloton jacht begon te maken. Op 40 kilometer van de finish was haar avontuur voorbij. Snoek, die zich eerder op de dag ook al eens toonde met een aanval, volgt Sharon Hendriks op als winnares.

Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee: zo beleefde 'held' Ariëns de toch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl