NOS Schaatsen

Afzwaaiende Bosma en Gelling sterksten bij Open NK op Weissensee

Afzwaaiende Bosma en Gelling sterksten bij Open NK op Weissensee

Marathonschaatsster Merel Bosma heeft op de Oostenrijkse Weissensee de titel gegrepen bij het Open NK. De schaatsster van BDM-BTZ won na een sterke solo. Ook ploeggenoten Elsemieke van Maaren en Ineke Dedden stonden op het podium.

Nadat een kopgroep van acht, onder wie Van Maaren, was ingerekend, ging Bosma er op zo'n 25 kilometer van de finish vandoor. Bosma, die na dit seizoen haar schaatsen opbergt, sloeg meteen een flink gat en al snel was duidelijk dat de beslissing was gevallen.

Het peloton kwam op 2.02 van de 31-jarige Friezin over de meet. Bosma, die donderdag derde werd bij de Aart Koopmans Memorial, werd in 2017 en 2023 al eens tweede en in 2020 derde.

Al acht jaar een droom

"Dit is echt bizar. Ongelooflijk. Al acht jaar droom ik van winnen op de Weissensee, vanaf het moment dat ik hier een keer tweede werd. En dan lukt het in mijn laatste wedstrijden hier, en dan ook nog in zo'n mooie als het ONK", sprak Bosma na afloop tussen de tranen door.

Bekijk de reactie van Merel Bosma:

Bosma pushte zichzelf naar titel op Weissensee: 'Merel, ga gewoon! Echt bizar'

"Dit maakt mijn loopbaan echt helemaal af. In kan het echt nog steeds niet geloven. Wat er hier verder ook gebeurt, maakt me niet uit. Mooier dan dit wordt het niet."

Gelling wint bij mannen

Bij de mannen ging de titel naar Daan Gelling. De Groninger was de beste in de sprint van een kopgroep van drie. Chiel Smit werd tweede, voor Ronald Haasjes.

Het trio maakte deel uit van een vroege kopgroep van zestien man. Marco van der Tuin ontsnapte samen met Kevin van der Horst en ging even later alleen verder. Zijn poging strandde en Gelling, Smit en Haasjes hadden gedrieën wel succes.

"We hebben zo hard gereden. We hadden het plan om het al vroeg zwaar te maken. Blijven aanvallen, blijven gaan. Het was niet eens het plan dat ik weg zou komen, maar ineens waren we weg", straalde Gelling na afloop.

Bekijk de reactie van Daan Gelling:

  • Glenn Wassenbergh
    Daan Gelling en Merel Bosma

Voor de 23-jarige Gelling was het pas zijn derde zege. Donderdag werd hij bij de Aart Koopmans Memorial tweede achter Jeroen Janissen. Vorig jaar werd hij bij z'n debuut op de ONK achtste.

De schaatsweek op het Oostenrijkse bergmeer eindgt komende woensdag 31 januari met de alternatieve Elfstedentocht voor de mannen en vrouwen, de klassieke tocht over 200 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl