Demonstratie tegen de amnestiewet op Plaza de Espana in Madrid afgelopen weekend
NOS NieuwsAangepast

Parlement Spanje stemt tegen omstreden amnestiewet voor Catalanen

De omstreden Spaanse wet die Catalaanse separatisten amnestie moet verlenen, is verworpen door het parlement. De Catalaanse partij Junts per Catalunya stemde zelf tegen de wet. De toekomst van de regering-Sánchez is hierdoor hoogst onzeker geworden.

De separatistische partij Junts van Carles Puigdemont stemde tegen de wet omdat de PSOE, de socialistische partij van Sánchez, niet akkoord wilde gaan met nieuwe amendementen die door Junts waren ingediend.

Junts wilde dat alle uitzonderingen die verband houden met terrorisme uit het wetsvoorstel zouden worden geschrapt, omdat partijleden, onder wie Puigdemont zelf, momenteel door rechtbanken worden onderzocht vanwege vermeende aan terrorisme gerelateerde misdaden.

Een parlementaire commissie gaat zich nu weer buigen over het wetsvoorstel. Het is mogelijk dat het voorstel wordt teruggestuurd voor een nieuwe stemming in het lagerhuis.

Nieuwe ambtstermijn door steun separatisten

De twee Catalaanse partijen Junts en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hadden de regering gesteund vanwege de aan hen beloofde amnestiewet. In november kon premier Sánchez daarom een nieuwe ambtstermijn krijgen.

In Spanje moest een nieuwe regering worden gevormd na de verkiezingen van afgelopen zomer, die door Sánchez werden verloren. De rechts-conservatieve Partido Popular kwam als winnaar uit de bus, maar het lukte die partij niet om een coalitie te smeden. Daardoor kwam de bal toch bij Sánchez te liggen.

Hij moest aankloppen bij Junts en ERC om voldoende zetels te krijgen. Dat lukte, maar nu moet hij zijn 'schuld' inlossen. Sánchez heeft de wet verdedigd door te zeggen dat amnestie de spanningen in Catalonië helpt bezweren. Maar een groot deel van het land is tegen de wet. Tegenstanders zijn bang dat als de separatisten amnestie krijgen, ze uiteindelijk weer zullen strijden voor een onafhankelijk Catalonië.

Ook wordt Sánchez verweten dat hij koste wat het kost wilde blijven regeren en daarom een overeenkomst heeft gesloten met de Catalanen.

Meermaals zijn grote groepen mensen de straat op gegaan om tegen de wet te demonstreren. In november demonstreerden 170.000 mensen in Madrid en afgelopen weekend organiseerde de Partido Popular (PP) nog een demonstratie waar zeker 45.000 mensen op af kwamen.

Beelden van de demonstratie in november:

Spanjaarden massaal de straat op tegen amnestiewet voor Catalonië

Mocht het wetsvoorstel alsnog worden goedgekeurd in het parlement, dan zal het nog door de senaat moeten. Daar heeft de PP een absolute meerderheid. Mocht de wet worden aangenomen, dan moeten rechters per geval gaan bepalen of de amnestie wordt toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl