NOS Nieuws

Europese rekenkamer: uitstoot auto's niet gedaald, meer inzetten op elektrische auto's

De streefdoelen van de EU voor het terugdringen van CO2-uitstoot dreigen niet te worden gehaald, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport. Daarom moeten er volgens de rekenkamer meer elektrische auto's de weg op, maar het ontbreekt daarvoor aan grondstoffen en de juiste infrastructuur.

Ondanks de ambities en strenge emissie-eisen, stoten de meeste personenauto's in de EU nog even veel CO2 uit als twaalf jaar geleden, stelt de rekenkamer.

De onderzoekers merken op dat de werkelijke uitstoot van auto's met een verbrandingsmotor niet is gedaald. De afgelopen tien jaar is de uitstoot van dieselauto's gelijk gebleven en bij benzineauto's is sprake van een kleine daling van 4,6 procent.

De afgelopen jaren zijn verbrandingsmotoren door technologische vooruitgang efficiënter geworden, maar dat wordt tenietgedaan door het toegenomen aantal auto's (toename ongeveer 10 procent) en krachtiger motoren (toename 25 procent), melden de onderzoekers. Ook bij hybride auto's is de werkelijke CO2-uitstoot veel hoger dan de uitstoot die in het laboratorium wordt gemeten.

Alleen elektrische auto's hebben bijgedragen aan de daling van de gemiddelde CO2-uitstoot op de weg in de afgelopen jaren. Maar om meer elektrische voertuigen de weg op te krijgen, moeten er verschillende hindernissen worden overwonnen.

Zo is de toegang tot de grondstoffen waarmee batterijen worden gemaakt niet toereikend, maar ook de infrastructuur om auto's op te laden is niet op het juiste niveau: 70 procent van alle oplaadstations voor autobatterijen in de EU bevindt zich in drie landen: Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Enorme uitdaging

Verder zijn elektrische auto's duur, waardoor autorijders langer blijven rijden in vervuilende auto's. "De groene revolutie van de EU kan alleen plaatsvinden als er aanzienlijk minder vervuilende voertuigen zijn, maar dit is een enorme uitdaging", zegt Pietro Russo, die het onderzoek leidde.

"Een echte merkbare vermindering van de CO2-uitstoot van auto's zal niet worden bereikt zolang de verbrandingsmotor de norm is. Tegelijkertijd is het omvormen van het wagenpark van de EU tot een volledig elektrisch wagenpark een hele onderneming."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl