Quincy Promes
NOS Nieuws

OM eist 9 jaar tegen Quincy Promes voor cocaïnesmokkel

Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel geëist tegen profvoetballer Quincy Promes voor betrokkenheid bij de grootschalige smokkel van cocaïne via de haven van Antwerpen.

De 32-jarige oud-Ajacied was niet aanwezig bij het proces voor de rechtbank in Amsterdam. Hij speelt momenteel voor Spartak Moskou. Het OM heeft geprobeerd hem naar Nederland te krijgen, maar dat is niet gelukt. Hij zou inmiddels in Dubai zitten.

De 32-jarige Promes had volgens het OM een "sturende rol" bij de smokkel van twee partijen cocaïne die in 2020 de haven van Antwerpen binnenkwamen.

Voor 75.000 euro

De politie kreeg in 2018 informatie dat de voetballer geld zou hebben geïnvesteerd in de cocaïnehandel. Uit onderzoek bleek dat hij betrokken was bij de smokkel van twee partijen cocaïne die in de haven van Antwerpen in vijf containers zaten. De voetballer zou 75.000 euro in de drugs hebben geïnvesteerd.

Promes had volgens het OM contacten met grote drugshandelaren, onder wie Piet W. Door zijn afwezigheid kon Promes niet ingaan op de vraag "hoe zo'n succesvolle voetballer zich zo diep in de criminaliteit heeft laten zuigen", zei de officier van justitie.

Eind januari 2020 liep via de Westerschelde een containerschip binnen in de haven van Antwerpen. De smokkelaars haalden een partij van 650 kilo cocaïne van boord en brachten die naar een loods in de buurt van de haven. De douane onderschepte een andere partij, van ruim 712 kilo op hetzelfde schip. Beide partijen waren verborgen in zakken zeezout uit Brazilië.

Ver familielid

Tegen medeverdachte Marylio V. (32) uit Purmerend heeft het OM acht jaar cel geëist. V. is een ver familielid van Promes en zit sinds april vorig jaar vast. Ook hij had, net als Promes, volgens het OM een cruciale, aansturende en coördinerende rol bij de smokkel. Het bewijs tegen de twee verdachten bestaat vooral uit een forse hoeveelheid onderschepte cryptoberichten.

Vorig jaar juni werd Promes al tot 1,5 jaar cel veroordeeld voor het steken van zijn neef op een familiefeest. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat hij zich schuldig had gemaakt aan zware mishandeling. Tegen dat vonnis heeft Promes beroep aangetekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl